fbpx

HPV vakcine stižu i u BiH: Svake sedmice u prosjeku tri žene preminu od raka grlića maternice

HPV vakcine

Prema ugledu na zemlje u regionu, Ministarstvo zdravstva u 2022. planira pokrenuti Pilot-vakcinaciju protiv HPV virusa za djecu od 11 godina, najavio je ministar Vranić.

Rak grlića maternice je drugi najučestaliji karcinom kod žena u svijetu, čiji se uzrok u više od 99 posto slučajeva povezuje sa humanim papiloma virusom (HPV). Skoro svaki slučaj raka grlića maternice može biti spriječen redovnim skriningom grlića (PAPA test) i HPV vakcinacijom, a ako se otkrije u ranoj fazi, rak grlića maternice se može izliječiti. Međutim, iako je gotovo u potpunosti preventabilan, svake sedmice u prosjeku tri žene preminu od raka grlića maternice u BiH.

Iz tog razloga Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo dalo je nalog za nabavku HPV vakcina, prvi put u BiH.

U sveobuhvatni pristup prevenciji i kontroli raka grlića materice potrebno je uključiti i HPV vakcinaciju, te skrining žena radi otkrivanja raka grlića maternice u ranoj fazi.

Ministar zdravstva KS-a, prof. dr. Haris Vranić je kazao kako se Ministarstvo generalno zalaže za provođenje preventivnih programa.

- Prema ugledu na zemlje u regionu, ovo ministarstvo u 2022. planira pokrenuti Pilot-vakcinaciju protiv HPV virusa za djecu od 11 godina, najavio je ministar Vranić.

Program HPV vakcinacije u KS-u je razvijen u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo KS-a, Zavodom za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS-a i UNFPA BiH, Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija.

U svrhu realizacije ovog programa Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a obezbijedili su sredstva za 2022.

- U narednom periodu primarni ciljevi Ministarstva zdravstva KS-a će biti podizanje svijesti o prisustvu HPV infekcije, provođenje kontinuirane edukacije roditelja i djece o HPV vakcini, kao i osiguravanju prava na besplatno i dobrovoljno vakcinisanje. Plan je i uvođenje HPV vakcinacije za djecu školskoga uzrasta u program vakcinacije, obezbjeđivanje dostupnosti vakcinacije u KS-u i za ostale starosne grupe, te stvaranje navika za vršenjem redovnih godišnjih ginekoloških pregleda, naglasio je Vranić.

Oslobođenje