fbpx

Gubitak radnih mjesta u privredi, gomilanje u javnoj upravi

NezaposlenostBH

U Bosni i Hercegovini je u aprilu ove godine bez posla ostalo više od 21 hiljade radnika. Prema zvaničnim podacima Agencije za statistiku BiH, broj registrovanih nezaposlenih osoba u BiH je u martu bio oko 398 hiljada, dok je u aprilu premašio 419 hiljada čime se dobije broj od 21 hiljadu i 312 građana koji su ostali bez posla.

Ekonomisti poručuju da postoji rješenje za oporavak domaće privrede.

"Ja kao ekonomista mogu da primijetim da je privreda na izdisaju, a država joj daje samo mrvice. Neophodno je okrenuti se domaćoj privredi i potrošnji", kaže Zoran Pavlović, ekonomista.
Iz Saveza sindikata Republike Srpske kažu da statistika u Republici Srpskoj kaže da je za vrijeme trajanja epidemije virusa korona, odnosno od 15 – og marta do 20 juna, bez posla ostalo tek oko 1.700 ljudi.

"Najveći postatak spada u proglašenje radnika tehnološkim viškom, oko 40 odsto, a onda ide istek ugovora na određeno te sporazumni prekidi radnog odnosa", poručuje Božana Radošević iz Saveza sindikata RS.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, najviše su nastradali zaposleni radnici iz prerađivačke industrije, trgovine i ugostiteljstva.

I iz Agencije za statsitiku BiH su objavili da najviše otpuštenih radnika dolazi iz djelatnosti koje su bile najugroženije zbog epidemioloških mjera države za suzbijanje širenja COVID – a 19.

Zanimljivo je da, prema podacima Agencije za statistku BiH, nije bilo otpuštanja radnika u javnoj upravi, odnosno da javna uprava, odbrana i obavezno socijalno osiguranje bilježe čak i rast zaposlenih u aprilu, od 0,1 odsto, u odnosu na mart ove godine.

BN