fbpx

Grčka obalska straža optužena za smrt desetina migranata u Mediteranu

Grčka obalska straža optužena za smrt desetina migranata u Mediteranu

Foto: Agencije

Tokom trogodišnjeg perioda, Obalska straža Grčke je navodno odgovorna za smrt desetina migranata u Sredozemnom moru, prema svjedočenju očevidaca, uključujući devet osoba koje su navodno namjerno bačene u vodu.

Ove tvrdnje dio su šire istrage BBC-ja, koja je analizirala incidente koji su se dogodili od maja 2020. do maja 2023. godine.

Istraga je utvrdila da su ukupno 43 osobe poginule u 15 odvojenih incidenata povezanih s djelovanjem grčke Obalske straže.

Optužbe proizilaze iz prakse u kojoj su migranti protjerivani iz grčkih teritorijalnih voda ili vraćeni u more nakon što su stigli na grčka ostrva.

Primarni izvori za ove optužbe uključuju izvještaje lokalnih medija, nevladine organizacije i Obalsku stražu u susjednoj Turskoj.

Na snimku dobijenom tokom istrage vidi se da je 12 ljudi ukrcano na čamac grčke Obalske straže i potom ostavljeno na gumenjaku.

Ovaj snimak je prikazan bivšem visokom oficiru grčke Obalske straže, koji je, dok je još uvijek nosio mikrofon, prokomentarisao da su prikazane radnje "očigledno nezakonite" i da predstavljaju "međunarodni zločin".

Grčka vlada se suočava s dugogodišnjim optužbama nevladinih organizacija, vlada i međunarodnih nadzornih tijela da se upuštaju u prisilni povratak, često potiskujući migrante natrag prema Turskoj.

Takve radnje su nezakonite prema međunarodnom pravu. Uprkos ovim optužbama, grčka Obalska straža odlučno je negirala bilo kakvu umiješanost u nezakonite aktivnosti.

Ovo je prvi put da je izračunat broj smrtonosnih incidenata koji su navodno uključivali grčku Obalsku stražu.

BHRT/Agencije