fbpx

Građani iz 3 države digli bunu zbog bagera na izvoru Une

Građani iz 3 države digli bunu zbog bagera na izvoru Une

Foto: FENA

Ekolozi iz tri države već danima protestuju u inače mirnom mjestašcu Donja Suvaja na granici Hrvatske i BiH. Oni brane vrelo Une, jedne od najljepših rijeka na Balkanu, koje su “napali” graditelji malih hidroletrana.

“Ne damo Unu” i “Zaustavite zločin na vrelu Une” poručuju stotine demonstranata iz Hrvatske, Srbije i BiH, koji su se u Donjoj Suvaji okupili, nakon što su bageri i počeli da raskopavaju rijeku nadomak samog izvora.

Dok su bageri zauzimali vrelo, s druge strane državne granice, u BiH, na Uni se okupilo nekoliko hiljada turista iz cijelog svijeta. Na području Unsko sanskog kantona u BiH održana je 50. jubilarna Unska regata, kažu najuspješnija do sada.

Pitanje je da li će regata biti moguća narednih godina, ako graditelji elektrane uspiju u svom naumu. Šta će biti sa biserima prirode kakvi su vodopadi u Martin Brodu ili Štrbački buk i sa stotinama biljnih i životinjskih vrsta koje obitavaju na području ove rijeke?

Una najvećim dijelom toka protiče kroz BiH, ali su i izvor i ušće ove rijeke na teritoriji Hrvatske.

Ekolozi podsjećaju da su “komšije” samovoljno, bez uključivanja BiH, već počele izgradnju odlagališta nuklearnog i radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori, u blizini Novog Grada i na tridesetak kilometara od ušća Une u Savu.

Sada su, kažu borci za zaštitu rijeka, opet samovoljno i bez pitanja, ugrozili i izvor Une. Opet se BiH ništa nije pitala, mada Hrvatska, prema evropskim propisima, nije smjela započeti radove, prije nego što utvrdi kakav će ti radovi imati uticaj prirodu s druge strane državne granice i na Unu nizvodno od vrela.
Kako su saopštili iz Ministarstva ekologije i turizma Federacije BiH, “Hrvatska je, namjerno ili ne, propustila da to učini”. Preko ministarstva inostranih poslova BiH od Republike Hrvatske je zatraženo da odmah obustavi radove. Ali, bageri i dalje kopaju.
Stanovnici Martin Broda, bajkovitog mjesta u BiH koje živi od Une i za Unu, zgroženi su ekocidom, koji se dešava u komšiluku. Vrelo Une je s druge strane državne granice, ali je od Martin Broda udaljeno samo 12 kilometara vazdušne linije.
Marija Reljić, koja sa porodicom živi pored čuvenog Milančevog buka, ne može, kaže, da dođe sebi od šoka.

– Naprosto ne mogu da vjerujem da je nekome palo na pamet da pravi hidroelektranu 150 metara od izvora najljepše rijeke na svijetu. Una je dragulj, ljepota, voda, život…Šokirana sam i razočarana kao i svi mi ovdje u Martin Brodu – kaže Marija za Srpskainfo.
Ekolozi podsjećaju da je rijeka Una pod zaštitom od 1968. godine, te da je ona dio evropskog projekta “Natura 2000”.
Ističu, takođe, da se EU obavezala da će do 2030. godine obnoviti 25.000 kilometara devastiranih rijeka i zasada najmanje 3 miliona stabala drveća.

Istovremeno, Hrvatska, koja je članica EU uništava jednu od najčistijih i najljepših rijeka u regionu, a graditelji elektrane u blizini vrela Une su već oborili na desetine stabala drveća.

Akciji za očuvanje Une pridružili su se brojni aktivisti, udruženja, javne ličnosti. Neki su zakazali “jutarnju kafu”, neki, poput Draka Rundeka, koncert pored izvora Une.
Proteste građana je podržao i Alen Zulić, v.d. direktora Nacionalnog parka “Una”, čije je sjedište u Bihaću, u BiH.
–U prirodi granice ne postoje, pa sve što se na Uni uradi uzvodno, izaziva posljedice nizvodno: u BiH, Krajini i Bihaću – rekao je Zulić za Fenu.

On je dodaje da je su informacije, koje su na terenu prikupili glavni nadzornik Nacionalnog parka i inspektor federalne ekološke inspekcije – frapantne.

– Informacije su frapantne, tim više što su ovi radovi najavljeni za 2025. godinu, a bager je već sišao u korito i jedan rukavac praktično zatvorio šljunkom, a očekuje se i beton – rekao je Zulić i dodao da je o svemu hitno obaviješten i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

– On sada treba da reaguje po tom pitanju – kaže Zulić.

Utvrđeno je da već sada, samo nekoliko dana nakon početka radova, ima promjena u flori i fauni, da je narušen biodiverzitet Nacionalnog parka i da je voda u Uni zamućena.

– Mi nismo mogli biti organizatori protesta u susjednoj državi, ali smo se pridružili mještanima i drugim građanima koji se protive uništavanju rijeke. Naš cilj je da uradimo sve da ono što se do sad uradilo ne bude gore – kaže Zulić.
Mještani Donje Suvaje i članovi eko udruženja koja su bila na licu mesta tvrde da identifikacioni broj firme, koja izvodi radove u blizini vrela Une, nije validan i da građevinska firma koja radi na terenu formalno pravno ne postoji.

Srpska info