fbpx

Gdje je utrošeno 130.000 KM koje je Grad I. Sarajevo izdvojio za sanaciju deponije Krupačke stijene?

deponija

Grad Istočno Sarajevo je u 2019. godini je izdvojio preko 130.000 KM za sanaciju deponije Krupačke stijene, a iako su građani tražili i informaciju u koju svrhu su namjenska sredstva utrošena, odgovor nisu dobili.

Na zahtjev neformalne grupe građana “Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama”, iz Grada Istočno Sarajevo su navel da sz 117.000 KM izdvojili iz kreditnih sredstava grada, a 20.000 KM iz vlastitih budžetskih sredstava te da su ta sredstva prebačena na račun vlasnika deponije – JKP Trnovo. No, na dio pitanja o utrošku sredstava, odgovor nisu dobili.

“Sve informacije koje smo do sada dobili od nadležnih institucija, uključujući i ovu, samo potvrđuju opravdanost naših zahtjeva a to je da se problem ove deponije mora riješiti u korist svih građana. Nas, građane, sada interesuje gdje je utrošen ovaj novac i ko je odgovoran da prati realizaciju sanacije deponije”, istakli su iz neformalne grupe građana.

Kako su naveli, potrebna je hitna sanacija deponije.

“Ukoliko se u narednom periodu problem deponije ne riješi u korist građana, iskoristit ćemo sva svoja građanska prava da zaštitimo interese ugroženih građana”, ističe Vladimir Lubura, član neformalne grupe građana “Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama”.

Podsjećamo, Republičko Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je ranije navelo da je 2018. odbilo zahtjev JKP “Trnovo”, koje rukovodi ovom deponijom, za izdavanje ekološke dozvole jer nije bio u skladu sa Zakon o zaštiti životne sredine, te da ova deponija radi nelegalno. Direktor JKP Trnovo je izjavio da je deponija ponovo otvorena, nakon privremene obustave zbog pritiska javnosti, u dogovoru sa inspekcijom i načelnicima opština Trnovo, Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

bhrt.ba