fbpx

Francuska: Raskomadane lutke novinara ispred saudijske ambasade

parizsa

'Reporteri bez granica' organizirali su simboličan protest na godišnjicu ubistva novinara Jamala Khashoggija.

Organizacija "Reporteri bez granica" (RSF) danas je postavila desetke raskomadanih lutki s oznakama "Press" ispred Ambasade Saudijske Arabije u Parizu, obilježavajući godišnjicu ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u konzulatu te države u Istanbulu, želeći ukazati na kršenje prava novinara i medija od režima u Rijadu.

"Ubice iz meksičkih kartela komadaju novinare i njihove ostatke ostavljaju da godinama truhnu na otpadima, ali ko bi mogao zamisliti da bi agenti jedne vlade bili sposobni ubiti i raskomadati novinara unutar diplomatskog predstavništva?", navedeno je u saopćenju RSF-a.

I upravo se to, dalje se kaže, desilo Jamalu Khashoggiju u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra 2018, na zaprepaštenje cijelog svijeta.

Prvog oktobra RSF je organizirao protest s lutkama, na prvu godišnjicu Khashoggijevog ubistva, kako bi podsjetio saudijskog kralja i prestolonasljednika da je cijeli svijet i dalje zgrožen tim brutalnim zločinom.

Simboli raskomadanih ljudskih tijela iskorišteni su za iskazivanje obima i prirode šokantnog zločina.

Politika zasnovana na mučenju 

RSF navodi da će slični protesti biti održani širom svijeta.

"Ubistvo Jamala Khashoggija i vođenje istrage svjedoče o barbarskim metodama i nedopustivim nivoima nekažnjivosti. Očekujemo punu odgovornost i mislimo da bi osude počinilaca na smrtne kazne predstavljale samo način da ih se ušutka zauvijek kako bi se sakrila istina. Ovaj zločin objelodanio je politiku Saudijske Arabije u vezi s ušutkivanjem novinara, zasnovanu na mučenju ili čak i ubistvu", rekao je generalni sekretar RSF-a Christophe Deloire pred zgradom Ambasade.

RSF je zatražio hitno i bezuvjetno oslobađanje 30 novinara, kolumnista i blogera zatočenih u zatvorima u Saudijskoj Arabiji. Među njima su Saleh al-Shehi, novinar Al-Watana, koji je osuđen na pet godina zbog "vrijeđanja Kraljevskog suda", Raid Badawi, koji je 2014. dobio 10 godina zatvora i 1.000 udaraca bičem zbog počinjanja debate na temu saudijskog društva na sajtu Saudi Liberal Network, i aktivistice za ženska prava Nouf Abdulaziz i Nassimu al-Sada.

Broj zatvorenih novinara i blogera u Saudijskoj Arabiji udvostručen je od proglašavanja Mohammeda bin Salmana prestolonasljednikom 2017.

Prema RSF-ovom indeksu medijskih sloboda, Saudijska Arabija smještena je na 172. mjesto od 180 država.

Izvor: RSF