fbpx

Finansijska nezavisnost CIK-a na dugom štapu

CIK

Teško da će doći do provođenja odluke CIK BiH da se izvrše dopune Izbornog zakona BiH s ciljem da se obezbijedi finansijska nezavisnost ovog tijela, s obzirom na to da tu odluku neće podržati predstavnici HDZ-a i SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH zbog sastava i načina izbora članova CIK-a za koji tvrde da je nezakonit.

Kako je saopšteno iz CIK-a, u skladu sa ovlaštenjima, usvojen je zaključak o pokretanju inicijative za donošenje zakona o dopunama Izbornog zakona BiH kako se, kako su istakli, više ne bi dešavalo da i nakon više od dva mjeseca od dana raspisivanja izbora finansijska sredstva za organizaciju izbora nisu obezbijeđena.

Dušanka Majkić (SNSD), delegat u Domu naroda BiH, rekla je za "Nezavisne" da je takvu odluku očekivala od, kako je istakla, potpuno nelegalno izabranih članova CIK-a.

"Još im fali samo potpuna nezavisnost pa da mogu, ne samo mijenjati Izborni zakon, nego da ga po potrebi ukinu sasvim, odnosno da sami predvide ko su sljedeći izborni pobjednici", kaže Majkićeva i dodaje da je CIK institucija za koju ne postoji puno povjerenje.

"Nikada ne bismo mogli da im damo saglasnost za tako nešto. Ta institucija pokušava da dobije i druge instrumente u ruke i da im više parlament i ne treba", kazala je Majkićeva.

Predrag Kožul, poslanik HDZ-a u Predstavničkom domu BiH, ističe za "Nezavisne" da ne zna detalje odluke, ali ne zna ni kako bi oni postigli tu finansijsku neovisnost jer izbori moraju koštati.

"Čime ih oni planiraju platiti. To je jedna floskula koja je oksimoron - drveno željezo, po mom mišljenju. Bit mog odgovora je da zaista nemam namjeru komentirati te prijedloge CIK-a u ovom sastavu zbog načina na koji je došlo do njegovog izbora", kazao je Kožul.

Sa druge strane, Adil Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkog domu BiH, kazao je "Nezavisnim" da je inicijativa CIK-a dobra.

"Svaki zakon u praksi primjene pokaže određene prednosti i nedostatke. CIK je vidio koji su nedostaci važećeg zakona u pogledu većeg ostvarivanja njegove nezavisnosti u radu kada je u pitanju njegovo finansiranje i njegove aktivnosti", kazao je Osmanović.

Dodao je da, iako je inicijativa dobra, pitanje je da li će ona imati podršku u parlamentu.

"Ubijeđen sam da će ona u neko dogledno vrijeme sigurno naići na razumijevanje, jer treba učiniti dodatne napore kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH da bismo CIK-u omogućili da on bude neovisan od nekih političkih prepucavanja i politikantstva, od toga ima li ili nema budžeta, da se zna da CIK ima svoja sredstva i da to ne ovisi o tome koje su političke stranke pozicija, a koje opozicija", rekao je Osmanović.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, komentarišući objavljeni konkurs CIK-a za zapošljavanje novih članova, rekao je da nezakonito imenovanje CIK BiH stvara rascjep za malverzacije i probleme i da je očigledno da su njen sadašnji sastav izabrali SDS i SDA samo da bi se svetili drugim političkim partijama.

"Sva njihova galama o tome kako je CIK ovo ili ono radio u prošlom sazivu pada u vodu, jer se zna da je to bilo pod njihovom upravom", rekao je Dodik

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija poručio je da neće biti novih zapošljavanja sa stalnim radnim odnosom u CIK-u u ovoj godini, s obzirom na probleme koji su rezultat pandemije virusa korona.

"Što se tiče svakog novog zapošljavanja i stalnog radnog odnosa, oni će zavisiti od budžeta CIK-a i zajedničkih institucija", rekao je Tegeltija.

Nezavisne