fbpx

EU ambasadori u BiH zajedno sa učenicima obilježili Evropsku sedmicu sporta

EU ambasadori u BiH zajedno sa učenicima obilježili Evropsku sedmicu sporta

Foto: BHRT

Ambasador Luiđo Soreka, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, generalmajor Laslo Štic, komandant EUFOR-a, Damijan Sedar, ambasador Slovenije u BiH i Kristin Detaile, ambasadorica Belgije u BiH posjetili su Osnovnu školu Nafija Sarajlić u Sarajevu i pridružili se učenicima u obilježavanju Evropske sedmice sporta u Bosni i Hercegovini.

U okviru projekta EU4Sport Osnovna škola Nafija Sarajlić dobila je 150.000 eura za kompletnu rekonstrukciju sportske dvorane i sada je u mogućnosti obezbijediti optimalne uslove za fizičko vaspitanje i rekreativne aktivnosti. EU4Sport je uložio 1.2 miliona eura u obnovu i modernizaciju sportskih dvorana u Ustikolini, Gornjem Vakufu-Uskoplju, Zenici, Visokom, Vogošći, Tešnju, Rogatici, Sarajevu, Tesliću, Šipovu i Istočnom Novom Sarajevu i predstavlja jednu od brojnih inicijativa Evropske unije u Bosni i Hercegovini s ciljem jačanja kvaliteta obrazovanja kao jednog od ključnih elemenata razvoja zemlje.

"Veoma sam sretan što sam danas ovdje da obilježimo kraj Evropske sedmice sporta te istaknemo značaj podrške Evropske unije mladim ljudima u Bosni i Hercegovini. Obrazovanje je iznimno važno za nas, a sport je sastavni dio obrazovanja. Kroz sport istiću se tri vrijednosti koje su jako važne za mene, a to su poštovanje, timski rad i fer plej. Divno je vidjeti uticaj koji projekat EU4Sport ima u 17 škola i na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu", rekao je ambasador Soreka.

Verica Musović je u ime školske uprave zahvalila Evropskoj uniji na pruženoj podršci da se omogući funkcionalan i moderan prostor za brojne buduće generacije.

"Ova sportska dvorana je otkrila i pomogla u razvoju i njegovanju brojnih talenata i nadamo se da će i dalje pružati prostor za fizičke i sportske aktivnosti, ali i razvoj novih prijateljstava i vještina od ključnog značaja za našu omladinu i našu zajednicu", dodala je Musović.

Ambasador Soreca i šefovi misija Evropske unije pridružili su se učenicima u renoviranoj sportskoj sali te su zajedno odigrali rekreativnu odbojkašku utakmicu i istakli važnost bavljenja sportom i fizičkim aktivnostima, u skladu sa ciljevima Evropske sedmice sporta, inicijative pokrenute 2015. godine kako bi se podstakla fizička i sportska aktivnost građana širom kontinenta.

Osim aktivnosti u Sarajevu, Evropska sedmica sporta je obilježena širom Bosne i Hercegovine kroz aktivnosti u kojima su učestvovali učenici, mladi i članovi rekreativnih sportskih saveza u Bugojnu, Mostaru, Prozor - Rami, Gornjem Vakufu - Uskoplju, Visokom i Žepću. Učesnici su imali priliku učestvovati u brojnim sportskim aktivnostima, testirati i naučiti nove vještine, kao i otkriti brojne prednosti aktivnog načina života, u skladu sa opštim ciljevima ove evropske inicijative obilježene širom kontinenta.

BHRT