fbpx

Engleska crkva prvi put blagosilja istopolne parove

Engleska crkva prvi put blagosilja istopolne parove

Foto: Pixabay

Sveštenici Crkve Engleske prvi put su ponudili zvanično odobrene blagoslove za istopolna partnerstva.

Međutim, i dalje važi zabrana crkvenih vjenčanja gej parova, prenosi AP.

U jednoj od prvih ceremonija, kanonik Endru Dočin blagoslovio je zajednicu Ketrin Bond i Džejn Pirs u crkvi Svetog Jovana Krstitelja, u Felikstouu, u istočnoj Engleskoj, gdje obje rade kao sveštenici saradnici.

Nacionalna skupština crkve izglasala je u februaru dozvolu prema kojoj sveštenstvo može da blagoslovi zajednice istopolnih parova koji su imali građanska vjenčanja ili partnerstva.

Riječi koje se koriste za blagoslove, poznate kao molitve ljubavi i vjere, crkveni Episkopski dom odobrio je u utorak.

Kompromis engleske crkve postignut je poslije petogodišnje diskusije o stavu crkve o seksualnosti.

Iako su crkveni lideri ponudili izvinjenje zbog toga što crkva nije prihvatila LGBTQ osobe, oni su, ipak, podržali doktrinu prema kojoj brak predstavlja zajednicu jednog muškarca i jedne žene, dok se od sveštenstva neće tražiti da vrše blagoslove istopolnih osoba ako se ne slažu sa njima.

Blagoslovi istopolnih brakova mogu se dobijati u redovnim crkvenim službama, a Upravno tijelo crkve je izradilo i plan za odvojene službe koje bi ličile na vjenčanja, premda on još nije zvanično odobren.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da većina ljudi u Engleskoj podržava istopolne brakove, koji su legalni od 2013. godine.

Nadbiskup Kenterberija Džastin Velbi, duhovni vođa Engleske crkve i globalne anglikanske zajednice, rekao je da neće lično blagosloviti nijedan istopolni par, jer je njegov posao da ujedini 85 miliona anglikanaca u svijetu.

Tanjug