fbpx

Ekstremni desničari u Njemačkoj koristili policijske podatke za sastavljanje “spiska za odstrel”

6cele

Foto: teleSUR 

Grupa njemačkih desničarskih ekstremista, koja je imala pristup policijskim dosjeima, sastavila je “spisak za odstrel”, na kojem su se kao mete našli ljevičari i oni koji prodržavaju izbjeglice, zatim napravila zalihe oružja i naručila vreće za leševe i živi kreč, da bi mogli ubijati i riješiti se tijela svojih žrtava, izvijestili su njemački mediji, citirajući obavještajne izvore.

Piše Philip Oltermann, The Guardian
Prevod Robert Jandrić, AbrašMEDIA

Njemački javni tužilac vodi istragu protiv grupe Nordkreuz (Sjeverni krst) od avgusta 2017, zbog sumnje da priprema teroristički napad.

Tridesetak članova grupe navodno je imalo bliske veze sa policijom i vojskom, a najmanje jedan član još uvijek je bio zaposlen u specijalnoj jedinici komandosa državne kancelarije za krivične istrage.

U prošlosti je Nordkreuz bio poznat kao dio “prepper” pokreta, čiji se sljedbenici pripremaju za scenarije sudnjeg dana, kao što je kolaps prevladavajućeg društvenog poretka.

Međutim, izvještaj RedaktionsNetzwerk Deutschland, istraživačke agencije sa sjedištem u Hanoveru, povezane sa manjim regionalnim novinama, sugeriše da je grupa aktivno pripremala teren za masovni napad na političke neprijatelje.

Članovi su komunicirali putem Telegrama, servisa za razmjenu šifrovanih poruka i pristupili policijskim kompjuterima, kako bi prikupili gotovo 25.000 imena i adresa lokalnih političara koji su aktivno učestvovali u građanskim naporima tokom izbjegličke krize 2015. godine, navodi se u izvještaju.

Članovi stranka SPD, Zeleni, Die Linke (Ljevica) i CDU Angele Merkel navodno su bili na spsiku, koji se fokusirao na lokalnu politiku u istočnim državama Mecklenburg-Vorpommern i Brandenburg.

Grupa je navodno naručila 200 vreća za leševe i kreč, koji se može koristiti za ubrzavanje raspadanja leša i prikrivanje njegovog mirisa.

Tri člana Nordkreuza tužitelji u Schwerinu istražili su odvojeno od ostalih, zbog nezakonitog posjedovanja više od 10.000 metaka, kao i oružja dugog i kratkog dometa.

Grupa navodno poriče da je planirala ubistva ljudi sa spiskova.

Izvještaj se pojavio nekoliko sedmica nakon što je desničarski ekstremista ubio političara koji se zalagao za human tretman izbjeglica i usred rastuće rasprave o tome da li je njemačka unutrašnja obavještajna agencija BfV potcijenila prijetnju militantne ekstremne desnice.

Godišnji izvještaj BfV-a, objavljen u četvrtak, navodi blagi pad broja krivičnih djela od strane ekstremno desnih grupa u 2018. godini, ali i porast broja nasilnih zločina koje su te grupe počinile.

“Ukupni broj simpatizera ekstremističkih stavova na esktremnoj desnici, radikalnoj ljevici i među islamistima tokom prošle godine je blago povećan”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se ne pominje Nordkreuz, što je pojačalo kritike da je agencija zatvarala oči pred prijetnjom neonacističkog terorizma.

Prošle sedmice uhapšeni desni ekstremista, Stephan Ernstpriznao je ubistvo političara iz CDU-a, Waltera Lübckea. Šef regionalne vlade Kassel pronađen je mrtav 2. juna, ispred svoje kuće.

U četvrtak su uhapšena još dva muškarca u vezi sa ovim slučajem, jedan zbog prodaje oružja navodno korištenog u ubistvu, a drugi zbog sumnje da je uspostavio kontakt između trgovca oružjem i Ernsta.

Ernst je, kako se navodi, priznao da ga je Lübcke razbjesnio svojim komentarima na sastanku u gradskoj vijećnici, kojem je prisustvovao u oktobru 2015. godine. Na sastanku koji je održan radi rasprave o novom skloništu za tražitelje azila, Lübcke je rekao: „Čovjek se ovdje treba zalagati za vrijednosti. Oni koji to ne čine mogu napustiti ovu zemlju u bilo koje vrijeme, ako im se ne sviđa. To je sloboda svakog Nijemca.”

walter lubcke 620x330

Da li je nedavno ubistvo njemačkog političara dio neonacističke zavjere?