fbpx

Rast cijena u Bosni i Hercegovini zabrinjavajući

rast cijena bih

Rast cijena u Bosni i Hercegovini je sada već na zabrinjavajuće visokom nivou, smatra ekonomski analitičar Faruk Hadžić. 

“Najnoviji podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine pokazuju da je u novembru ove godine rast cijena hrane iznosio čak 10,3% u odnosu na bazni period, dok je opšti indeks imao povećanje od 5,3%”, navodi on.

Podsjeća da je prije nekoliko mjeseci upozorio da će doći do rasta cijena do kraja ove godine, što je bilo više nego dovoljno vremena za donosioce odluka da usklade poresku politiku i građanima vrate dio novca kroz niže poreze.

“Ovaj rast cijena – inflacija, je sada već zabrinjavajući, pogotovo za građane sa nižim primanjima. Njihova primanja sada više nisu ni ista – manja su”, ističe Hadžić.

Ipak, poručuje da rješenja postoje – niži porezi i veći i značajniji transferi prema najugroženijim kategorijama.

“Brzo će doći vrijeme kada će i mnogi sindikati, pogotovo u javnom sektoru, tražiti veće plate koje će biti usklađene sa ovim rastom. Ovo bi mogao biti izazovan početak Nove 2022. godine…”, zaključio je on.

Posmatrano po odjeljcima prema namjeni potrošnje (COICOP), u novembru 2021. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima Hrana i bezalkoholni napici za 1,8%, Stanovanje i režijski izdaci za 1,8%, Namještaj i kućanski uređaji za 0,5%, Zdravstvo za 0,1%, Prijevoz za 1,8%, Restorani i hoteli za 0,6% te Ostala dobra i usluge za 0,3%.

Na godišnjem nivou u prosjeku zabilježen rast nivoa cijena od 5,5%.

Nivo cijena u novembru 2021.godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 5,5%., podaci su Agencije za statistiku BiH.

Indeks potrošačkih cijena u Bosni i Hercegovini izračunava se na temelju reprezentativne liste proizvoda koju u 2021. godini čini 619 proizvoda. Svakog mjeseca prikuplja se oko 21000 cijena na unaprijed definiranom uzorku prodajnih mjesta na dvanaest geografskih lokacija.

Izvor: Akta.ba