fbpx

Ograničen tranzit kroz Panamski kanal u narednoj godini

Ograničen tranzit kroz Panamski kanal u narednoj godini

Foto: Getty Images

Nivo vode u Panamskom kanalu nije dostigao potreban nivo pred kraj kišne sezone i zbog toga će ograničenja dnevnog tranzita i gaza plovila ostati na snazi do kraja ove i tokom iduće godine, saopštile su vlasti.

 

Ograničenja su uvedena ranije ove godine radi očuvanja vodostaja zbog dugotrajne suše, što je imalo za posljedicu da brodovi čekaju da prođu ključni globalni plovni put preko kojeg se, prema procjenama, odvija pet odsto svjetske trgovine, a što povećava troškove prevoza, prenio je Rojters.

Čekanje brodova da prođu kanalom koji povezuje Pacifički i Atlantski okean udvostručilo se prošlog mjeseca u odnosu na jul za pojedine kategorije plovila, dok su se mnogi vlasnici opredijelili za alternativne rute da bi izbjegli kašnjenje isporuka.

Menadžment kanala naveo je da će ograničenja tranzita biti nastavljena jer nedovoljne padavine i dalje negativno utiču na jezero Gatun, koje snabdijeva kanal vodom, snižavajući nivo na 24,2 metra u odnosu na 26,6 metara koliki je bio septembarski prosjek posljednjih godina.

Svaki brod koji prolazi kroz 80 kilometara dug kanal koristi oko 193 miliona litara vode iz jezera. Na kraju kišne sezone u novembru, voda jezera obično dostiže nivo od 27 metara, a zatim opada na nešto ispod 26 metara nakon završetka sušne sezone u aprilu.

Stručnjaci su upozorili na predstojeće poremećaje u pomorskoj trgovini zbog toga što se očekuje još sušniji period sljedeće godine, prenosi Tanjug.