fbpx

Masovni turizam ozbiljno ugrožava Grčku

Masovni turizam ozbiljno ugrožava Grčku

Foto: Google

Ekonomija Grčke se u velikoj mjeri oslanja na turizam, i treba sačuvati sve resurse koji su uključeni.

U Grčkoj je nephodno sprovesti reformu i redefinisati zakone koji se tiču turizma. Moraju se napraviti velike promjene ako ta zemlja želi da ostane popularna turistička destinacija. Hitno treba smanjiti neobuzdanu izgradnju i zaštititi vodne resurse i obalna područja kako bi se održala zdrava turistička industrija.

Grčku je prošle godine posjetilo oko 33 miliona ljudi, što je za pet miliona više nego godinu ranije. Turiste privlače drevna arheološka nalazišta, tirkizne mediteranske vode i pouzdana ljetna sezona. Međutim, zaštitnik građana te zemlje je objavio izvještaj koji upozorava na sve veće rizike za okolinu i pozvao na hitnu reformu.

Ekonomija Grčke se u velikoj mjeri oslanja na turizam, i treba sačuvati sve resurse koji su uključeni. Grčka ne smije da iscrpi svoj potencijal, da ga rasipa što bi učinilo turističke destinacije neatraktivnim, prenosi Ekapija. Turizam čini više od 25% privredne proizvodnje, i svake godine se povećavaju prihodi. Očekuje se da će oni porasti na 21 milijardu u ovoj godini sa prošlogodišnjih 20,5 milijardi.

Međutim, taj prihod generiše sve veće probleme. Zaštitnik građana je pozvao da se smanji obalna izgradnja i uspori sječa šuma koja je stvarala prave uslove za poplave. Također se poziva na veću brigu o vodnim resursima u svjetlu sve većih zahtijeva za pitkom vodom, bazenima i vodenim parkovima.

Kao pravi primjer masovnog turima se navodi ostrvo Santorini. Ostrvo sa oko 15.000 stanovnika ugosti svake godine više od 5,5 miliona turista, što je dvostruko više od broja koji je ugostilo 2012. godine. Upravo zbog toga i generiše oko milijardu eura godišnjih prihoda, ali nanosi veliku štetu lokalnoj zajednici i prirodi.