fbpx

Dva mjeseca od ubistva policajaca: Niko od nadležnih za provođenje istrage ne želi davati informacije za javnost

2istraga

Trifković ostaje u pritvoru, a sarajevska policija i dalje traga za počiniteljima ubistva Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, ubijenih na dužnosti u naselju Alipašino Polje

Kantonalni sud u Sarajevu produžio je jučer pritvor Srećku Trifkoviću, koji se dovodi u vezu sa ubistvom dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, i to zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao uticati na svjedoke. Trifkoviću, koji se u pritvoru nalazi već dva mjeseca, Sud je ranije produžio pritvor, ali zbog opasnosti da bi njegovim puštanjem došlo do uznemirenja javnosti i da bi mogao da sakrije dokaze. Tužilaštvo KS-a je nakon toga uputilo žalbu Vrhovnom sudu FBiH, koji je uvažio i vratio KSS-u na ponovno odlučivanje.

Osim Trifkovića, u pritvoru se nalazi i automafijaš Miloš Obradov, koji se također dovodi u vezu sa ubistvom policajaca. U okviru ove istrage u pritvoru se našao i Slaven Dakić, kojem se na teret stavlja teška krađa i sprečavanje dokazivanja. Inače, danas se navršavaju dva mjeseca otkako su ubijeni pripadnici MUP-a KS-a u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Policija i Tužilaštvo KS-a uz pomoć ostalih policijskih agencija u BiH provode ovu istragu koja je rezultirala privođenjem više od 80 osoba. Niko od nadležnih za provođenje istrage ne želi davati informacije za javnost. Uglavnom se može čuti da je istraga u toku, te da će javnost o svemu blagovremeno biti upoznata. Odbrana Srećka Trifkovića je sredinom novembra od Suda BiH zatražila da preuzme ovaj predmet. Advokatica Nina Kisić je obrazložila da je Tužilaštvo BiH jedino u državi koje ima sredstva i mogućnosti da pravilno i potpuno preduzme sve istražne radnje radi otkrivanja pravog počinioca krivičnih djela za koja se Trifković, kako je kazala, neosnovano sumnjiči. Ovaj zahtjev Sud BiH je odbio. Inače, Trifković je pred Sudom BiH, u predmetu Volan, optužen zajedno s još 23 osobe.

(Oslobođenje)