fbpx

Država će i u 2021. ući bez budžeta

SavjetMinistarabud

Vijeće ministara BiH je za period januar - mart odobrilo 249.000.000 maraka, što predstavlja četvrtinu novca odobrenog za finansiranje institucija.

Vijeće ministara BiH je u utorak na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH donijelo Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza države za period januar - mart 2021. godine. 

- Nastavak finansiranja višegodišnjih projekata koji su usvojeni u budžetima prethodnih godina, kao i programa posebnih namjena, vršiće se iz sredstava koja su prenesena u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, odnosno obezbijeđena namjenskim donacijama i drugim namjenskim sredstvima, pojašnjavaju iz Vijeća ministara.
Na sjednici je usvojen i Dokument okvirnog budžeta institucija BiH (DOB) od 2021. do 2023. godine, koji prati ranije usvojeni Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za ovaj period. Dokument okvirnog budžeta institucija BiH za ovaj period iskazuje ukupni nivo rashoda institucija BiH (isključujući servisiranje spoljnog duga) u iznosu od milijardu i 27,1 milion KM za svaku godinu, uz izdvajanje sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje po 780 miliona KM na godišnjem nivou.

- DOB prati i podržava reforme u BiH i provođenje ranije definisanih 14 strateških ciljeva, uključujući makroekonomsku stabilnost, razvoj ekonomije, ravnomjeran regionalni razvoj, brži i efikasniji razvoj poljoprivrede i ruralnog sektora, razvoj energetskih potencijala, povećanje mogućnosti za zapošljavanje, promovisanje inkluzivnosti u obrazovanju te smanjenje siromaštva u BiH. Ministarstvo finansija i trezora pripremilo je ovaj dokument uz aktivno učešće Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) i Odjeljenja za makroekonomsku analizu (OMA) pri Upravnom odboru UIO, pojašnjavaju iz Vijeća.
Usvojen je i izvještaj Ministarstva finansija i trezora BiH o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period I - IX 2020. godine. Prema izvještaju, ukupni prihodi, finansiranje i primici iznosili su 767.538.996 KM, a rashodi 645.514.437 KM.

- Uz smanjenje broja zaposlenih, nastavljene su uštede na primanjima i materijalnim troškovima i u 2020. godini, među kojima su i plate zaposlenih koje su ostale na istom nivou kao u drugoj polovini 2012. godine. Samo policijski službenici od kraja septembra 2017. imaju povećane platne koeficijente, kao i vojne osobe od polovine juna 2020. u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH. U devet mjeseci 2020. sve dospjele obaveze po osnovu spoljnog duga su izmirene blagovremeno u iznosu 532.234.540,70 KM, kažu iz Vijeća ministara BiH.

Oslobođenje