fbpx

Dogovor lidera EU o najvišim funkcijama: Fon der Lajen, Košta i Kalas su predviđeni da vode Brisel u narednom periodu

Dogovor lidera EU o najvišim funkcijama: Fon der Lajen, Košta i Kalas su predviđeni da vode Brisel u narednom periodu

Foto: Tanjug/AP/Laurent Cipriani, Alastair Grant, Urs Flueeler/Keystone

Ursula fon der Lajen, Antonio Košta i Kaja Kalas su predviđeni da vode Evropsku uniju u narednih pet godina. Dvadesetsedam lidera Evropske unije dogovorilo je političko vođstvo bloka u narednih pet godina, prenosi Euronews.

Fon der Lajen će biti predsjednica Evropske komisije, Antonio Košta predsjednik Evropskog saveta i Kaja Kalas visoka predstavnica za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku.

Lideri su u četvrtak takođe odobrili Stratešku agendu, dokument sa širokim potezima ambicija koji treba da usmjerava budući rad troje imenovanih.

Imenovanje Fon der Lajen i Kalas na mjesto predsjednika Komisije, odnosno šefa evropske diplomatije, sada mora da potvrdi Evropski parlament. S druge strane, Evropski savjet sam bira svog predsjednika.

Lideri EU odlučivali su sinoć o paketu vodećih funkcija, oko kojeg su se ranije dogovorile tri političke grupacije u Evropskom parlamentu - Evropska narodna partija, socijaldemokrate i liberali.

Kalas: Služiću zajedničkim interesima

Estonska premijerka Kaja Kalas saopštila je da je počastvovana podrškom koju joj je pružio Evropski savjet i ocjenila da su glavni izazovi za evropsku spoljnu politiku rat u Evropi i sve veća nestabilnost u susjedstvu EU i globalno.

"Kao visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku biću u službi naših zajedničkih interesa, Evropa treba da bude mjesto gdje su ljudi slobodni, bezbjedni i prosperitetni. Moj rad je bio i biće vođen ovim ciljevima", poručila je Kalas. 

Ona je na društvenoj mreži Iks navela da je njeno imenovanje za visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku "ogromna odgovornost", u vrijeme geopolitičkih tenzija.

"Rat u Evropi, sve veća nestabilnost u našem susjedstvu i globalno glavni su izazovi za evropsku spoljnu politiku. Moj cilj će biti rad na postizanju jedinstva EU, zaštita interesa i vrijednosti EU u promenjenom geopolitičkom kontekstu i izgradnja globalnih partnerstava", poručila je Kalas.

Dodala je da će nastojati da radi sa svim državama članicama i inistitucijama EU na očuvanju i jačanju jedinstva EU.

Kalas je još istakla i da sada slijedi njeno saslušanje u Evropskom parlamentu i poručila da će joj biti cilj da dobije podršku poslanika za ovu funkciju.  

Izrazila je i zadovoljstvo zbog toga što će imati priliku da sarađuje sa aktuelnom predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, koju je Evropski savjet imenovao za drugi mandat, kao i sa bivšim portugalskim premijerom Antonijom Koštom, kojeg je Evropski savjet izabrao za svog predsjednika.