fbpx

Dodik godinama pegla svoj kriminal: Dokazi o aferama u koje je upleten, završili su u ladicama raznih tužilaštava

dodik

Iz Tužilaštva BiH kažu da u radu imaju više predmeta u kojima je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, prijavljena ili osumnjičena osoba.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je još 2016. godine pokrenulo istragu protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a, zbog kupovine vile u beogradskom naselju Dedinje. Oslobođenje je u više navrata pisalo da je Dodik, 2007. godine preko Pavlović banke, 750.000 eura prebacio na račun Komercijalne banke u Beogradu, koja je bila vlasnik vile na Dedinju. Dodik je tada tvrdio da je navodno podigao kredit kako bi platio vilu, ali se ispostavilo da je kredit uzeo tek godinu nakon njene kupovine.

- Želim da kažem da su do mene došle informacije da službenici američke ambasade rovare po Tužilaštvu kako bi našli bilo šta protiv mene, najavio je optužnice sam Dodik prije nekoliko dana.

Iako se mnogi nadaju da optužnica protiv Dodika zbog kupovine vile na Dedinju stiže, iz Tužilaštva su nam kazali da je predmet u fazi prikupljanja dokaza.

- U predmetu je, između ostalog, upućena i zamolba za dostavljanje određene dokumentacije putem Međunarodne pravne pomoći iz Republike Srbije, koja još nije dostavljena. Dokumentacija je potrebna kako bi se tužilac mogao odrediti o daljim aktivnostima i donošenju tužilačke odluke u navedenom predmetu, kažu iz Tužilaštva.

Napominju da u radu imaju više predmeta u kojima je Dodik u svojstvu prijavljene ili osumnjičene osobe.

Oslobođenje