fbpx

Demokratija na globalnom nivou u padu osmu godinu zaredom

Demokratija na globalnom nivou u padu osmu godinu zaredom

Foto: Ilustracija

Prošla godina imala je najveći pad vjerodostojnih izbora i parlamentarnog nadzora u gotovo pola stoljeća, potaknut zastrašivanjem od strane vlada, stranim uplitanjem, dezinformacijama i zloupotrebom vještačke inteligencije u kampanjama, objavila je u utorak organizacija koja promovira demokratiju.

Međunarodni institut za demokratiju i izbornu pomoć, ili Međunarodna IDEA, saopćio je da je izborni kredibilitet ugrožen padom izlaznosti i da se rezultati sve više osporavaju. Svaki treći izbori su na neki način sporni, navodi se.

Organizacija sa 35 vlada članica saopćila je da je prosječan postotak stanovništva sa pravom glasa koji je stvarno glasao opao sa 65,2 posto u 2008. na 55,5 posto u 2023. godini.

- Izbori ostaju jedina najbolja prilika da se prekine demokratsko nazadovanje i okrene tok u korist demokratije - rekao je generalni sekretar međunarodne IDEA-e Kevin Casas-Zamora.

- Uspjeh demokratije zavisi od mnogo stvari, ali postaje potpuno nemoguće ako izbori ne uspiju - naglasio je.

Organizacija sa sjedištem u Stockholmu saopćila je da je njen Globalni izvještaj o stanju demokratije, koji mjeri demokratski učinak u 158 zemalja od 1975. do danas, otkrio da je 47 posto zemalja iskusilo pad ključnih demokratskih pokazatelja u posljednjih pet godina, što označava osmu uzastopnu godinu globalnog demokratskog nazadovanja.

Agencija