fbpx

Da li je na pomolu promjena vlasti na nivou BiH?

Da li je na pomolu promjena vlasti na nivou BiH?

Foto:  N1

Nedavni žrijeb Centralne izborne komisije (CIK) BiH kojim je odlučeno da delegatsko mjesto u Domu naroda BiH pripadne Nenadu Vukoviću iz PDP, umjesto Snježani Novaković Bursać iz SNSD, otvorio je spekulacije o tome da li je moguća promjena vlasti na nivou BiH prije održavanja sljedećih opštih izbora.

Nakon što je Sud BiH prihvatio prigovor PDP o izboru delegata iz Republike Srpske u Domu naroda BiH, a žrijebom potvrđeno da SNSD ostaje bez četvrtog srpskog delegata u tom tijelu, otvorila se polemika o tome da li će aktuelni saziv Savjeta ministara BiH ostati “u sedlu” do kraja svog mandata.

Nedugo nakon što je žrijebom odlučeno da Vuković preuzima delegatsku fotelju od Novaković Bursać, aktuelni generalni sekretar PDP i novopečeni delegat u Domu naroda BiH, Nenad Vuković, izjavio je da je promjena vlasti na nivou BiH “vrlo moguća”.

“Sastanaka preko glave”
– Intencija je razriješiti sadašnji sastav Savjeta ministara BiH jer je najlošiji do sada. Kao koalicija nisu dobro radili i zato je potrebno pokrenuti tu proceduru. Mislim da je svima preko glave sastanaka u Sarajevu, Mostaru – govorio je tada Vuković.
Međutim, generalni sekretar PDP i delegat u Domu naroda parlamenta BiH, Nenad Vuković, za Srpskainfo danas kaže da u aktuelnom trenutku, kada se sve političke partije užurbano pripremaju za predstojeće lokalne izbore, tema promjene vlasti na nivou BiH, prema njegovim riječima, ne zauzima visoko mjesto na dnevnom redu.

– Ovo je trenutak u kojem se objektivno ne dešavaju takve aktivnosti kao što su pregovori o promjeni vlasti na republičkom ili nivou BiH. S druge strane, mi u PDP ostajemo pri tome da ovaj saziv Savjeta ministara BiH ne zaslužuje bilo kakvu prolaznu ocjenu, kao i da nije ispunio ni blizu onoga što su obećavali prilikom dogovaranja koalicije koja je sada na vlasti. Takođe, ostajemo pri tome da postoje brojni razlozi zbog kojih bi bilo adekvatno da se pokrene procedura za razriješenje kako pojedinih ministara, tako i cijelog Savjeta ministara BiH – kaže Vuković za naš portal.

Na pitanje da li je pametno pokretati priču o smjeni aktuelne vlasti u momentu kad je očigledno otežano izmirivanje obaveza prema budžetskim korisnicima, kao i pod pritiskom američkih sankcija prema Republici Srpskoj, Vuković odgovara da je o toj temi, u okviru opozicije, bilo različitih razmišljanja.

– Jedan dio opozicije smatra da ovo nije momenat za promjenu vlasti i da treba pustiti ovu sadašnju strukturu da se “davi” u svojoj nemoći da riješava probleme do kraja mandata. Opet, postoji dio onih koji smatraju da je svaki trenutak pogodan da se jedna poluga vlasti onemogući da radi ovo što radi. Postoje različita razmišljanja, ali to pitanje još nije na prioritetnom dnevnom redu – kaže Vuković za Srpskainfo.
Novinar i publicista iz Sarajeva, Nedžad Latić, s druge strane, tvrdi da ima pouzdane “insajderske” informacije da SNSD i HDZ traže način da Trojku izbace iz vlasti, te da na njihovo mjesto ponovo vrate stranku Bakira Izetbegovića.

– Pregovori u tom pravcu vode se iza kuloara, a da li će uroditi plodom ostaje da se vidi – tvrdi Latić za naš portal.

Na dugom štapu
Međutim, politički analitičar Ivana Marić smatra da su trenutno male šanse za promjenu vlasti na nivou BiH, a posebno varijanta da SDA zamijeni Trojku prije završetka sljedećih opštih izbora.
– Ne treba otpisati ni takvu mogućnost, ali mislim da SDA nema šanse da se vrati u vlast jer, kao prvo, to ne bi dozvolila HDZ. Takođe, SDA je u ovih par godina izgubila dosta poslanika na različitim nivoima vlasti. Vjerujem da bi oni sada bili spremni da učine sve kako bi se to dogodilo, ali u Federaciji BiH, jednostavno, i dalje postoji veliki animozitet prema njima. Vidimo da čak i Demokratska fronta, kako se približavaju izbori, počinje kritikovati SDA, a oni su im bili jedini partneri koji su željeli eventualnu koaliciju – kaže Marić za Srpskainfo.

S druge strane, kako navodi, PDP i SDS mogli bi lakše ući u vlast na nivou BiH, ali je to i dalje “na dugom štapu”.

– Mislim da neće doći ni do takve smjene jer mislim da tijesna većina ne bi mogla da funkcioniše i bilo bi dosta problema, iako vjerujem da bi ministri iz SDS i PDP mnogo bolje radili svoj posao nego što to rade ministri iz SNSD. Ne vjerujem da će doći do smjene Savjeta ministara BiH i zbog toga što će Čović učiniti sve kako bi Dodik ostao u vlasti. S njim Čović ima mnogo prisnije odnose nego sa SDS ili PDP – ističe Marićeva.

Ono što je u svemu tome dobro, tvrdi ona, jeste mogućnost da se na neki način otklone Dodikove blokade u radu zajedničkih institucija BiH.

– Vjerujem da će PDP i SDS raditi na tome da kad Dodik iz nekog svog hira odluči blokirati neke procese, oni nastaviti da rade bez ikakvih problema – kaže Marićeva.

Srpska info