fbpx

CIK objavio ukupnu izlaznost u BiH do 11 časova

CIK objavio ukupnu izlaznost u BiH do 11 časova

CIK

Na lokalnim izborima u BiH do 11 sati glasalo je 14,12 odsto birača od ukupnog broja registrovanih, što je slično kao i na prethodnim izborima, izjavila je predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić.

Na lokalnim izborima 2020. godine izlaznost birača je iznosila 14,88 odsto.

Hadžiabdić je na konferenciji za novinare napomenula da još nisu dobili sve podatke, ali da je izlaznost birača u rangu ranijih izbora.

Lokalni izbori se ne sprovode u izbornim jedinicama Jablanica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnica, jer je CIK u tim izbornim jedinicama odgodio održavanje izbora zbog situacije uzrokovane katastrofalnom nepogodom.

Hadžiabdić je napomenula da su sva biračka mjesta u BiH otvorena u sedam sati uz neznatna kašnjenja, a sa radom su počeli i mobilni timovi. S druge strane, pojedina biračka mjesta nisu otvorena tačno u sedam sati, a razlozi su, kako je navela, uobičajeni kao i na ranije održanim izborima. Dodala je da su u osam sati sva biračka mjesta bila u svojoj funkciji.

"CIK je u ime 60 organizacija akreditovala 2.095 posmatrača, dok su općinske izborne komisije akreditovale 45.252 posmatrača. To praktično znači da naš izborni proces nadgleda 47.347 posmatrača", navela je. 

Prema informacijama sa terena, kako je dodala, bilo je nekoliko narušavanja javnog reda i mira, kao i verbalnih prijetnji.

"U ovom momentu primamo dosta prigovora u vezi sa kršenjem izborne šutnje, dosad ih je gotovo stotinu i uglavnom se radi o kršenju izborne šutnje na društvenim mrežama", dodala je Hadžiabdić. 

Navela je da je situacija prilično zadovoljavajuća kada je riječ o njihovim pilot projektima koji se među ostalim odnose na korištenje elektronske opreme za provedbu izbora, prenosi Fena.