fbpx

Brojne reakcije nakon usvajanja Prijedloga zakona o državnoj imovini preglasavanjem

Brojne reakcije nakon usvajanja Prijedloga zakona o državnoj imovini preglasavanjem

Foto:  N1

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je Prijedlog zakona o državnoj imovini. Prijedlog zakona uvršten je na dnevni red sjednice na zahtjev predsjedavajućeg Denisa Bećirovića i člana Predsjedništva, Željka Komšića, koji su glasali za. Protiv je bila srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović. Prijedlog zakona bit će upućen u dalju proceduru, odnosno u Predstavnički dom. Pokušaje rješavanja pitanja državne imovine godinama prate ista politička neslaganja, kao i danas.

Prijedlog zakona o državnoj imovini usvojen je preglasavanjem, sa dva glasa za i jednim protiv. Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović izjavila je da se u Bosni i Hercegovini nikada ništa nije riješilo preglasavanjem, pa neće ni sada. Istakla je i da Predsjedništvo ne može biti ovlašteni predlagač zakona o državnoj imovini, jer ono u skladu sa Ustavom može predlagati zakone samo iz domena svojih nadležnosti. U svakom slučaju ovaj zakon neće proći, kazala je Cvijanović.

ŽELJKA CVIJANOVIĆ, članica Predsjedništva BiH

"Prije tačno godinu dana imali smo istu situaciju. Odnosila se na Zakon o gasu. Isto tako se došlo do odluke preglasavanjem. Zakon bio upućen u Parlamentarnu skupštinu BiH. Na Kolegiju Predstavničkog doma je odbijen. Parlamentarna skupština se uopšte nije time bavila. Ja procjenjujem da ista sudbina čeka upravo i ovaj zakon".

Za političare iz Republike Srpske, i one na vlasti i one u opoziciji, državna imovina je crvena linija ispod koje se ne smije ići.

SANJA VULIĆ, zastupnica u Zastupničkom domu PSBiH (SNSD)

"Tema imovine je apsolutno izlišna u bilo kojoj instituciji imajući u vidu da je imovina jasno definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom, odnosno Opštim okvirnim msporazumom za mir u BiH. Jasno i decidno stoji da imovina pripada entitetima".

MLADEN BOSIĆ, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH (SDS)

"Narodna skupština će to blokirati i taj zakon će propasti, kao i mnogi zakoni koji se predlažu samo zato da bi se na račun nekih populističkih poena ušli u proceduru, a svi unaprijed znaju da je to osuđeno na propast i da neće proći".

S druge strane političari iz Federacije BiH, i opozicija i vlast, pozdravljaju usvajanje Zakona o državnoj imovini. Svjesni su da je nemoguće da ovaj zakon prođe u državnom Parlamentu.

ELMEDIN KONAKOVIĆ, predsjednik NIP-a

"U dvodomnom odlučivanju u Predstavničkom domu je moguće napraviti neku parlamentarnu većinu. U Domu naroda, nažalost, zbog blokade i stava svih predstavnika iz bh. entiteta RS, ne znam kako bi se HDZ postavio, teško je očekivati epilog koji bi značio usvajanje jednog vrlo kvalitetnog dokumenta, jer to dejtonska BiH omogućuje onima koji nisu za ovakva rješenja".

ŠERIF ŠPAGO, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH (SDA)

"Teško je očekivati da može proći, ali evo kažem imamo neki dokument na kojem su, pretpostavljam, radili eksperti iz te oblasti koji se može u narednom periodu koristiti za dalje razgovore, pregovore za dolaženje do rješenja da se u Parlamentarnoj skupštini donese zakon o državnoj imovini koji će koristiti svima - i državnim institucijama i, naravno, nižim nivoima vlasti u BiH".

Poput političara i pravnici, zavisno iz kog su entiteta, imaju potpuno drugačije viđenje i tumačenje Ustava BiH kada je riječ o državnoj imovini.

ŠUKRIJA BAKŠIĆ, profesor ustavnog prava

"Jasno je svugdje u svijetu da javno vlasništvo nad imovinom, prvenstveno nekretninama, pripada državi. Tako da su sva pitanja koja se otvaraju ovdje čisto politikanstvo. Jednostavno, ne postoje ni sa stanovišta pravne nauke ni pravne teorije sporne stvari".

MILE DMIČIĆ, profesor ustavnog prava

"Pod plaštom efikasnijeg funkcionisanja države smanjuje se nadležnost entiteta prebacujući ga na državni nivo, a riječ je oblastima od temeljnog interesa za status entiteta".

Pitanje državne imovine gotovo tri decenije povod je za dizanje političkih tenzija.

Politički predstavnici iz Republike Srpske protive se donošenju zakona o državnoj imovini. Četiri puta pokušali su donijeti entitetski zakon kojeg su poništili Ustavni sud BiH ili OHR.

Visoki predstavnik u nekoliko navrata je najavljivao da će, ukoliko državni parlamentarci ne usvoje zakon o državnoj imovini, to učiniti on koristeći Bonska ovlaštenja.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da će, ako OHR nametne zakon, sazvati sjednicu Narodne skupštine na kojoj će Republika Srpska proglasiti odcjepljenje od Bosne i Hercegovine.

BHRT