fbpx

Britanska policija upozorava da je nasilje nad ženama dostiglo razmjere epidemije

Britanska policija upozorava da je nasilje nad ženama dostiglo razmjere epidemije

Foto: Shutterstock

Nasilje nad ženama i djevojčicama u Velikoj Britaniji dostiglo je razmjere epidemije te ga policija tretira kao prijetnju po sigurnost istog nivoa kao terorizam, saopštili su zvaničnici Britanske policije.

Policija Velike Britanije je u periodu od 2022. do 2023. godine zabilježila više od milion slučajeva nasilja nad ženama i djevojčicama, prenosi Beta.

U novom izvještaju koji su naručili Vijeće šefova nacionalne policije i Policijski koledž navodi se da nasilje nad ženama u tom periodu predstavlja jednu petinu ukupnog broja počinjenih prestupa u državi.

Svako šesto ubistvo je bilo povezano s porodičnim zlostavljanjem u istom periodu.

Nasilje nad ženama

Najmanje jedna od 12 žena svake godine doživi nasilje koje uključuje seksualne prestupe, silovanje, uhođenje, uznemiravanje ili seksualno zlostavljanje na internetu, navodi se u izvještaju, a tačan broj se smatra mnogo višim.

“Nasilje nad ženama i djevojkama je vanredna situacija na nacionalnom nivou. Moramo da idemo naprijed kao društvo da bismo napravili promjene i da više ne prihvatamo nasilje nad ženama i djevojčicama kao nešto neizbježno”, rekla je zamjenica šefa policije Maggie Blyth.

Blyth je dodala da su podaci zapanjujući i da svake godine raste broj i složenost slučajeva, pri čemu su se takvi zločini povećali za 37 posto od 2018. do 2022. godine.

Vlada Velike Britanije je prošle godine klasificirala nasilje nad ženama i djevojčicama kao nacionalnu prijetnju po javnu sigurnost, a policijskim snagama je naređeno da daju prioritet tom pitanju na isti način kao što se odgovara na prijetnju terorizmom i organiziranim kriminalom.

Izvor: Agencije