fbpx

Borel: Bliskost sa Putinovim režimom nije kompatibilna sa evropskom budućnošću

Borel: Bliskost sa Putinovim režimom nije kompatibilna sa evropskom budućnošću

Agencije

Ministri spoljnih poslova EU pozvali su partnere sa Zapadnog Balkana da se usklade sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, naglasivši da održavanje bliskih veza za režimom ruskog predsjednika Vladimira Putina nije kompatibilno sa njihovom evropskom budućnošću.

"Spremni smo da dalje produbljujemo postepenu integraciju i širimo našu podršku partnerima sa Zapadnog Balkana. I očekujemo da će zajedno sa nama stati u odbranu međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima, a posebno Ukrajine u vezi sa mjerama preduzetim u cilju suprotstavljanja ruskoj invaziji na tu zemlju", saopštio je visoki predstavnik EU Žozep Borel poslije jučerašnjeg sastanka šefova diplomatija EU i Zapadnog Balkana u Luksemburgu.

Borel je dodao da je uklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU izraz strateškog izbora i posvećenosti članstvu u EU, dok održavanje bliskih veza sa Putinovim režimom nije kompatibilno sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa i unutar EU.

Šefovi diplomatija EU i šest ministara spoljnih poslova iz partnerskih zemalja Zapadnog Balkana juče su u Luksemburgu imali neformalnu diskusiju o jačem zajedničkom angažovanju na spoljnoj i bezbjednosnoj politici.

Evropski ministri prethodno su na Savjetu za spoljne poslove raspravljali o ruskoj agresiji na Ukrajinu, kao i o Bliskom istoku, Gruziji i regionu Velikih jezera u Africi.

Agencije