fbpx

Borba za fotelje u institucijama Bosne i Hercegovine, ko će biti čelnik SIPA-e

Borba za fotelje u institucijama Bosne i Hercegovine, ko će biti čelnik SIPA-e

Foto: SIPA

U institucija Bosne i Hercegovine borba za fotelje. Očekuje se imenovanje novog direktora SIPA-e, a predloženim izborom ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića, nisu svi zadovoljni.

Sa liste kandidata za direktora SIPA-e ministar bezbjednosti BiH izabrao je trećerangiranog Slobodana Radinkovića, načelnika Policijske uprave Doboj, iako su ispred njega prvoplasirani Darko Ćulum, sadašnji direktor SIPA-e i drugoplasirani Ljubiša Pandurević, načelnik Finansijsko- obavještajnog odjeljenja u ovoj Agenciji. Nešić je istakao da Radinković ispunjava sve uslove i da vjeruje da će biti uspješan direktor SIPA-e.

NENAD NEŠIĆ, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine

„Vodio sam računa da se radi o profesionalcu, čovjeku koji je uspješno radio sve date i povjerene zadatke, a vodio sam računa o tome da to bude konsenzus što se tiče srpskog korpusa.“

Ministar pravde Bosne i Hercegovine negira da je prijedlog stigao u Savjet ministara BiH.

DAVOR BUNOZA, ministar pravde Bosne i Hercegovine

„Saznao sam iz medija i bilo bi neozbiljno da raspravljam o nečemu što nisam vidio. Činjenica je da ta tačka nije na dnevnom redu . Da li može biti može ukoliko kolegij Vijeća ministara podrži u ponedjeljak prijedlog da se to stavi na dnevni red.“

Na pitanje hoće li „trojka“ podržati imenovanje Radinkovića, iz Naše stranke poručuju da još nisu proučili prijedlog ministra Nešića. Indikativno je, kažu, što je predložen trećerangiran kandidat.

PREDRAG KOJOVIĆ, zastupnik Naše stranke u ZD PSBiH

„Ne znam koji su razlozi da trećeplasirani bude prijedlog , ali naši ministri će to dobro proučiti prije glasanja.“

Iako Nešić tvrdi da postoji saglasnost vladajućih stranaka iz Republike Srpske, iz SNSD-a prilično uzdržan stav o imenovanju novog direktora SIPA-e.

RADOVAN KOVAČEVIĆ, delegat SNSD-a u Domu naroda PSBiH

„Dok neko stvarno nekoga ne predlozi ne mogu ništa o tome govoriti. Ono što mogu je da vjerujem da ćemo dobiti direktora SIPE koji zna da radi svoj posao u skladu sa zakonom.“

I za novinara Nikolu Moraču koji prati rad policijskih agencija u BiH, uzimajući u obzir cjelokupnu političku situaciju i imenovanja čelnika u agencijama, interesantno, iznenađenje je izbor ministra Nešića.

NIKOLA MORAČA, novinar

„Slobodan Radinković je koliko znam čovjek bez mrlje u svojoj karijeri , Banjalučanin i ne vidim nijedan razlog zašto ne bi bio direkto SIPE, najjače policijske agencije u BiH.Pri tome to nije ništa čudno, jer us i Perica Stanić i Darko Ćulum imenovani kao trećerandirani, odnosno drugorangirani. Niko nije imenovan kao prvorangirani sa tog intervjua niti zakon to predviđa.“

Slobodan Radinković u MUP-u Republike Srpske radi od 1995. godine. Obavljao je poslove zamjenika i komandira policijske stanice Centar, Obilićevo i Lazarevo, zatim zamjenika načelnika Centra javne bezbjednosti Banja Luka i zamjenika načelnika Uprave za objezbjeđenje ličnosti i objekata MUP-a Republike Srpske.

BHRT