fbpx

Bardaču razvlače po sudovima: Ministarstvo ekologije obustavilo postupak proglašavanja zaštićenog područja

Bardaca RAS Srbija

Ministarstvo ekologije RS obustavilo je postupak proglašavanja zaštićenog područja “Bardača - Donja Dolina” jer nije moguće imenovati upravljača zaštićenog područja i utvrditi mehanizme finansiranja.

Prilikom vođenja predmetnog postupka proglašavanja zaštite područja „Bardača – Donja Dolina“ utvrđeno je da je izvršena privatizacija, zbog koje je pokrenut niz sudskih postupaka za utvrđivanje prava vlasništva na nepokretnostima ovog područja. Zato nije moguće imenovati upravljača zaštićenog područja – obrazloženje je ministarke za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenke Golić.

Narodni poslanik Ognjen Žmirić pitao je ministarku Srebrenku Golić na koji način firma „Agroimpeks“ d.o.o. Banjaluka privatizovala Ribnjak Bardača.

– Da li sve urađeno po zakonu? Da li je „Agroimpeks“ imao pravo da isuši sva jezera na Bardači i zasije kukuruz, s obzirom da su pomenuta jezera pod zakonskom zaštitom – pitao je Žmirić.

Golićeva mu je odgovorila da ministarstvo ne raspolaže sa podacima o sprovedenom postupku privatizacije Ribnjaka Bardača i sa stanovišta resorne nadležnosti ne ocjenjuje zakonitosti sprovedenog postupka.

Močvarni kompleks Bardača, odlukom Sekretarijata Ramsarske konvencije od 2. februara 2007. godine, proglašen je „Ramsarskim područjem“ i uvršten na listu zaštićenih močvarnih područja od međunarodnog značaja – podsjeća Golićeva.

U periodu sticanja ovog statusa močvarno područje Bardača obuhvatalo je 11 vještačkih jezera na prostoru između desne obale rijeke Save i lijeve obale rijeke Vrbas, te je predstavljalo značajno stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta, kao i poznato stajalište migratornih ptica.

Postupak proglašenja prethodne zaštite područja „Bardača – Donja Dolina“ kao zaštićenog kulturnog pejzaža, na području opština Srbac i Gradiška, zbog ugroženosti područja pokrenut je 2012. u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode, a na inicijativu Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Prije pokretanja, a i tokom vođenja predmetnog upravnog postupka, pokrenuto je više imovinsko-pravnih postupaka pred nadležnim organima radi utvrđivanja prava vlasništva na predmetnom području, između posjednika pravnog lica „Agroimpeks“ d.o.o. Banjaluka i pravnog lica „Ribnjak Bardača“ a.d. Srbac, u koje se uključilo Pravobranilaštvo Republike Srpske, a u cilju zaštite i ostvarivanja prava u korist Republike Srpske.

Upravo je zbog sudskih postupaka obustavljen proces proglašenja zaštićenog područja.

Ministarstvo ekologije je donijelo Zaključak u kojem je ukazano da se u ovom slučaju pokrenuti novi upravnopravni postupak proglašenja zaštićenog područja inicijativom Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, republičkog organa uprave ili drugih subjekata zaštite prirode. Novi postupak je moguće pokrenuti kad se stvore uslovi za revitalizaciju područja Bardače, te mogućnost da se definiše novi obuhvat područja uz iznalaženje neophodnih finansijskih sredstava.

Od tada je prošlo pet godina.

Srpska info