fbpx

Banjalučka "Eko toplana" - atak na ustavna prava građana!

20160413173026 364805

Na 19. sjednici Skupštine grada Banjaluka odbornicima je "servirana" Odluka, kada su u pitanju opšti uslovi, po kojoj je isključeni korisnik dužan da omogući povremenu provjeru stanja instalacija centralnog grijanja od strane ovlaštenih lica davaoca usluge u vlastitom stanu bez ograničenja, u bilo koje doba dana ili noći.  U Odluci se kaže: „U slučaju da davalac usluge bude onemogućen da izvrši provjeru u naknadno ostavljenom roku datom na obavještenju korisniku usluge će se obračunati puni iznos troškova toplotne energije“. Ustavno pravo nepovredivosti stana je jasno povrijeđeno a Eko toplana stavljena u rang suda, ističe se u saopštenju Kluba odbornika "Sloboda"

Autor: Impuls

Klub odbornika “Sloboda” je na 19. sjednici Skupštine grada na kojoj je odlučivano o sudbini svih koji su priključeni na banjalučku Toplanu ukazao na niz neregularnosti u Odlukama, koje su stavljenje pred odbornike, a čijim je usvajanjem, smatraju, otvoren prostor za nova poskupljenja.

Odbornici “Slobode” su tražili da se ove odluke povuku sa Dnevnog reda dok se ne nedvojbeno usklade sa Ustavom, Zakonima i sroče na način da ne ostavljaju prostor  za loše poteze koji bi išli na štetu građana. Ipak, klub “Sloboda” je nadglasan od strane vladajuće većine i odluke su usvojene na protekloj Skupštini. Najavljuju da neće odustati, tražiće zaštitu građana na Ustavnom sudu na kome će, ističu, osporavati nezakonita i neustavna rješenja usmjerena protiv građana.

Odbornici „Slobode“ su tokom cijele Skupštine isticali da im nije cilj da osporavaju novu Toplanu, ali da nikako neće biti suzdržani ni utišani kada se očigledno  pred odbornike serviraju neustavne i nezakonite odluke, kada se priča o grijanju grada razvija u pogrešnom pravcu, na štetu građana, uz niz manjkavosti i sumnjivih radnji. 

Kada je u pitanju poskupljenje, odnosno tarifni sistem, o kom je najviše bilo riječi, Skupština je usvajanjem ovih odluka dala mogućnost da davalac usluga, to jeste “Eko-toplana Banjaluka”, može u svakom momentu da poveća cijenu isporuke toplotne energije građanima. Isprva to ide sa onima koji imaju kalorimetre, ali može doći do poskupljenja i kada su u pitanju građani, koji cijenu plaćaju po kvadratu stambenog prostora. Do toga može doći ukoliko, recimo, poskupi poslovanje, ili ukoliko se isfingiraju troškovi, ili ukoliko se izdvoji više sredstava za plate bilo zbog povećanja plata ili prijema prekobrojnih radnika.

Još jedna od loših stavki u odlukama je i ona koja se tiče isključenja sa mreže. To će biti, gotovo, nemoguće. Odlukom je predviđeno da isključenja neće biti bez saglasnosti SVIH članova ZEV-a i bez saglasnosti Eko Toplane. Oko ove stavke su se lomila koplja na Skupštini, ali suštinski ništa nije promijenjeno.

Pribavljanje stopostotne saglasnosti ZEV-a je, u većini etažnih zajednica, ravno nemogućoj misiji. Iako su svi odbornici opozicije, pa i pojedini iz pozicije tražili da se omogući isključenje uz saglasnost većine stanara, a ne stopostotnu, to nije prihvaćeno. Znači, biće potrebno ispuniti gotovo 9 uslova za isključenje, što će malo kom građaninu poći za rukom, a da se ne priča o tom da bez saglasnosti Toplane nema isključenja. “A kom je to poslodavcu ikada bilo u interesu da gubi korisnike usluge koju isporučuje???”, pitaju se iz “Slobode”.

Posebno ih je, kažu, iznenadilo što im je servirana odluka (kada su u pitanju opšti uslovi) po kojoj je isključeni korisnik dužan da omogući povremenu provjeru stanja instalacija centralnog grijanja od strane ovlaštenih lica davaoca usluge u vlastitom stanu bez ograničenja, u bilo koje doba dana ili noći.  U Odluci se kaže: „U slučaju da davalac usluge bude onemogućen da izvrši provjeru u naknadno ostavljenom roku datom na obavještenju korisniku usluge će se obračunati puni iznos troškova toplotne energije“.

Ustavno pravo nepovredivosti stana je jasno povrijeđeno, a Eko toplana stavljena u rang suda. Odbornici “Slobode” ističu da im nije nikako jasno zašto se, i to kroz skupštinske odluke, pokušavaju prisiliti grđani da budu korisnici nove toplane umjesto da se privuku kvalitetom usluga? Plaše se, dodaju, da nas u budućnosti čeka loš kvalitet grijanja i još više cijene, pa će se bar postojeći korisnici pokušati zadržati odlukama koje uveliko komplikuju i gotovo onemogućavaju isključenje.

“Naša borba nije završena usvajanjem ovih odluka”, poručuju iz “Slobode”. Ustavni sud mora, tvrde, zaštiti građane od ovako loših odluka, čije efekte će vrlo brzo osjetiti svi koji su priključeni na gradsko grijanje.