fbpx

Apel medijima i javnosti Republike Srpske povodom izvještavanja o slučajevima seksualnog nasilja nad djecom

2apel

U toku samo jedne sedmice, javnost u Republici Srpskoj i šire je putem medija obavještavana o slučajevima seksualnog zlostavljanja djece. Dana 3. juna veći broj medija (televizije, portali, štampani mediji) je izvještavao o slučaju „podvođenja maloljetnica“ pri tome naglašavajući da se radi o korisnicima usluga jedne od ustanova za socijalnu zaštitu, a potom je dana 6. juna objavljena vijest o optužbama koje se stavljaju na teret „bivšem ministru“, „univerzitetskom profesoru“ i „pedagogu“ za krivično djelo obljube nad maloljetnim licem, pri tome naglašavajući relaciju, lokalizaciju i vrstu odnosa između djeteta – žrtve i osumnjičenog. U oba slučaja, medijski izvještaji su samo navodno zaštitili identitet djece – žrtava, a indirektno su otkrili javnosti više informacija o identitetu: lokalitete u kojima djeca borave i žive, uzrast, pol, socijalni status, porodične prilike, čime su direktno prekršili Konvenciju o pravima djece, podstičući njihovu stigmatizaciju i dodatnu traumatizaciju.


Apelujemo na medije, stručnu i širu javnost:

  • Da je interes djeteta prioritetan i najvažniji opšti društveni interes.
  • Da potpuna zaštita identiteta i integriteta djetetove ličnosti u medijskom izvještavanju, čini medij odgovornijim i javnost mu više vjeruje.
  • Da svaka objavljena informacija o djetetu nanosi nesagledivu štetu njegovom daljem životu i umanjuje šanse za njegov oporavak od traume.
  • Da djeca, kao ni odrasli nikada neće zaboraviti traumu koju su doživjeli i ona će ostati trajno zabilježena u njihovom sjećanju, te vas molimo da je dodatno ne otežavate.
  • Da kao odgovorni faktori socijalizacije djece, mediji treba da budu prosvjetitelji javnosti, ukazujući na relevantne informacije kao što su načini zaštite djece, apeli roditeljima kako da postupe u slučajevima nasilja nad njihovom djecom i još mnogo drugih za javnost korisnijih informacija.
  • Poštovani predstavnici medija u Republici Srpskoj edukujte javnost, umjesto da je informišete kroz naslućivanje mogućeg identiteta djeteta.
  • Ne ometajte informacijama istražni postupak. Svaka informacija može da utiče na tok istražnog i sudskog postupka i da našteti ostvarivanju prava djece – žrtava.

Svjesni problema u medijskim izvještavanjima o djeci nedavno smo izvršili studiju pod nazivom „Djeca u zagrljaju medija“, i objavili Vodič o medijskom izvještavanju o djeci, s ciljem ukazivanja na problem informisanja o djeci u medijima, iznoseći i preporuke za medijske radnike. Nažalost, ovakvi primjeri izvještavanja nam ukazuju da to nije bilo dovoljno i da zajedno moramo više raditi na senzibilizaciji o problemima nasilja, zanemarivanja i zlostavljanja.

Društvo psihologa Republike Srpske, kao strukovna organizacija koja u svom radu visoko posvećena prevenciji i podršci djeci žrtvama zlostavljanja i zanemarivanja, stoji na raspolaganju svim medijima, institucijama i građanima za pružanje informacija o problematici identifikacije i prevencije slučajeva seksualnog i drugog zlostavljanja i zanemarivanja djece, kao i o najboljoj praksi izvještavanja o takvim slučajevima, kako bi se zaštitila prava i najbolji interesi djece – žrtava.

Poštovani predstavnici medija, iskoristite moć medija i budite zaštitnici prava djece! 
Molimo sve medije da apel upute javnosti!

dprs.rs.ba