fbpx

Antifašisti BiH – AFA obilježili Dan pobjede nad fašizmom

184934292 463115001647769 3601037064228285588 n

Cvijeće je položeno i transparenti su podignuti na partizanskim grobljima u Sarajevu i Banja Luci, te partizanskim spomenicima u Brčkom, Bugojnu, Brodu, Cazinu, Zvorniku, Zenici i Laktašima.

Saopštenje AFA

Naša odluka da danas samostalno, van službenih protokola obilježimo Dan pobjede nad fašizmom pokazala se kao potpuno ispravna. Najviši republički rukovodioci danas su 9. maja na najbrutalniji način ponizili Narodnooslobodilački pokret, te pokazali da su ogrezli u istorijskom revizionizmu i to ispred centralnog spomenika NOB-u i palim Krajišnicima. Ponovo su ponovljene monstruozne i lažne optužbe protiv partizana, da su 5 mjeseci nakon oslobađanja Beograda praktično dopustili ubijanje Srba u Jasenovcu. Naročito je žalosno što se niko od prisutnih udruženja boraca NOB-anije usprotivio ovim izmišljotinama. Na taj način su se nepovratno kompromitovali kao udruženja koja jedino služe da za sitan novac koji dobijaju iz budžeta budu privatna udruženja koja služe za ukras.

Onima koji serviraju narodu ovakve istorijske falsifikate predlažemo da što prije pred sebe stave geografsku kartu, jer su pored istorije, pokazali i elementarno nepoznavanje geografije. Tako bi možda ustanovili gdje se nalazi Beograd, a gdje Jasenovac. Šta je uslijedilo nakon oslobođenja Beograda? Preduslov za napredovanje ka zapadu bilo je probijanje Sremskog fronta. Sremski front probijen je tek nakon 5 mjeseci borbe uz velike žrtve kako partizana tako i pripadnika Crvene armije. Nedugo nakon proboja Fronta, partizani su ušli u porušeni Jasenovac. Bilo bi zanimljivo čuti šta predstavnici Rusije kažu na tvrdnje da su crvenoarmejci, zajedno sa partizanima “glumili” mjesecima da probijaju Sremski front, kako bi Jasenovac što duže radio.

Potpuno je jasno da iznoseći ove izmišljene verzije istorije, potekle iz pera apologeta poraženih ideologija u Drugom svjetskom ratu koje danas doživljavaju ponovni procvat, oni samo brane svoje klasne pozicije i bogatstvo koje su stekli u ratnom i poratnom periodu, tokom privatizacije koja predstavlja najveću pljačku ovog naroda u novijoj istoriji. Dobro znaju da bi se oni našli na udaru ako bi narod i radnici ponovno razvili svoju radničku i klasnu svijest. Svo bogatstvo koje su stekli pljačkom bilo bi im oduzeto po kratkom postupku. Tako da jedino što im preostaje je preduzeti sve što je u njihovoj moći da se to ne desi. Od ove matrice, ni malo se ne razlikuje ni matrica vladajuće klase u Federaciji. Oni predstavljaju samo drugu stranu istog novčića. Zato se vrši sistematska kriminalizacija upravo onih snaga koje su i doveli do toga da se klasna svijest razvija.

SLAVA PARTIZANIMA, SMRT FAŠIZMU!