fbpx

1000 dana Pravde za Davida: Mirni protest završen bez incidenata

1000dana PzD

Danas se navršava tačno 1000 dana od početka borbe za istinu u slučaju smrti mladog banjalučanina Davida Dragičevića i postojanja grupe Pravda za Davida. Tim povodom večeras je održana protestna šetnja Banjalukom, iako je prije samog protesta bila nepoznanica da li će se šetnja uopšte održati jer je MUP RS zabranio održavanje protestne šetnje, a na to su se u žalbenom roku žalili iz grupe PzD.

Budući da rješenje na žalbu nije došlo pripadnicima PzD, oni su odlučili da se protestna šetnja ipak održi.

Demonstranti su krenuli od “Davidovog srca”, ušća rijeke Crkvene u Vrbas, odnosno mjesta gdje je prije skoro tri godine pronađeno tijelo nastradalog Davida Dragičevića, a prošli su pored Centra javne bezbjednosti Banjaluka gdje su uzvikivali: “Lukaču, ostavka”. Nakon toga su došli na Trg Krajine koji je tokom nekoliko mjeseci velikih protesta u Banjaluci bio prozvan i Davidov trg, prvenstveno zato što su posljednji snimci na kojima se pokojni David vidi, sačinjeni upravo sa jedne nadzorne kamere koja je snimala najveći banjalučki trg.

Svoj put pripadnici Pravde za Davida su završili ispred Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, bez incidenata, ali i, zanimljivo, bez pratnje uniformisanih policajaca.
Ozren Perduv, iz grupe PzD, na početku okupljanja je rekao da postoje neke informacije da su oko lokacije kod “Davidovog srca” raspoređeni pripadnici MUP RS, kao i da je moguće da će pratiti proteste.

Ranije su iz PzD objavili da im je MUP RS zabranio mirne proteste, na šta su se oni žalili.

“Merlina Ivić je po peti put podnijela zahtjev za državanje mirne protestne šetnje, međutim iz MUP RS su zabranili to održavanje, i mi smo juče u roku, do 15 časova predali žalbu, a resorni ministar po zakonu mora u roku od 24 sata da dostavi organizatoru rješenje po toj žalbi. Međutim to se nije dogodilo, tako da mi u skladu sa zakonom imamo puno pravo da održimo to mirno protestno okupljanje”, izjavio je Ozren Perduv, okupljenim predstavnicima medija, netom prije početka protestne šetnje.

Perduv je rekao da su dobili informaciju da su oko ove grupe večeras spremni i da ih motre predstavnici MUP RS u civili i da je moguće lišavanje članova grupe PzD ukoliko dođe do protestne šetnje.

“Mi danas obilježavamo 1000 dana od postojanja grupe Pravda za Davida. Na žalost, došli smo do 1000 dana. Ono što je dobro u svemu je da smo i dalje tu, da se obračamo medijima. Mi se ne borimo samo za porodicu Dragičević, mi se borimo za sve nas. Moje pitanje je koliko će još hiljada dana proći da s razriješi ubistvo Davida Dragičevića koje se evo već hiljadu dana zataškava”, istakao je Perduv.
“Ja nisam dobila rješenje na žalbu, ne znam šta piše u rješenju, jer su mi kad sam danas krenula u Stanicu javne bezbjednosti javili telefonom da mi je rješenje poslato kući. Ja ne znam da li mi je dogovoreno jer nisam dobila nikakav papir”, rekla je Merlina Ivić koja je zvanično ispred organizatora podnijela molbu za odobrenje protestne šetnje.
Merlina Ivić je u petak 11.12.2020. godine predala je zahtjev za održavanje mirne protestne šetnje povodom 1000 dana postojanja „Pravde za Davida“.

“Trasom protestne šetnje je predviđeno da se prođe pored institucija koje su najodgovornije za nepostojanje nikakve istrage u predmetu ubistva Davida Dragičevića – Policijska uprava Banjaluka, Policijska stanica Banjaluka – Centar i Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. Merlina Ivić je u utorak, 15.12.2020. godine pozvana na razgovor u prostorije MUP-a RS gdje joj je predloženo da mirno okupljanje bude održano u parku Mladen Stojanović. Park Mladen Stojanović za nas nema nikakvu simboliku, a s druge strane mi tražimo protestnu šetnju, a ne okupljanje na jednom mjestu. Iz tog razloga Merlina Ivić je odbila prijedlog da se okupljanje održi u parku Mladen Stojanović”, saopšteno je iz neformalne grupe Građana Banjaluka.

Dodaju da je juče Merlina Ivić dobila rješenje o zabrani održavanja protestne šetnje.

“Sramotna je činjenica da se protestna šetnja zabranjuje zato što navodno postoji stvarna opasnost da bi održavanjem mirnog okupljanja bila ugrožena bezbjednost ljudi i imovine ili bi došlo do ozbiljne opasnosti od nasilja ili do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Nažalost, ovo ‘opravdanje’ je korišteno u svim prethodnim zabranama. Logično pitanje koje se postavlja jeste kako je moguće da navedena opasnost ne postoji ukoliko bi se okupljanje održalo u parku Mladena Stojanovića, a postoji ako je u pitanju neka druga lokacija”, ističu iz ove grupe.

Gerila