fbpx

Serijal “Odricanje od odgovornosti”: Cate Blanchett u psihološkom trileru o osveti

Serijal “Odricanje od odgovornosti”: Cate Blanchett u psihološkom trileru o osveti

Foto: Apple TV

U najnovijoj zvjezdanoj drami Apple TV+ (u režiji Alfonsa Cuaróna), dobitnica Oscara Cate Blanchett glumi poznatu novinarku koju terorizira osvetoljubivi muškarac putem romana koji je sam objavio. Serija je inteligentna i prelijepo snimljena-piše za BBC Culture Caryn James.

U najblistavijim filmovima Alfonsa Cuaróna, uključujući ostvarenje “Children of Men” (Djeca čovjeka), ovaj proslavljeni meksički reditelj vjeruje svojoj publici da će ga slijediti, bez obzira na to koliko može biti zamršen njegov narativ. Taj pristup dolazi do izražaja i u "Disclaimeru" (Odricanju od odgovornosti), uzbudljivoj seriji koja se bavi vječnom i aktuelnom temom fikcije naspram stvarnosti. Cate Blanchett donosi intrigatnu ulogu Catherine Ravenscroft, slavne istraživačke novinarke kojoj anonimno šalju roman u kojem je ona, bez sumnje, skandalozan lik. Disclaimer nema ništa novo za reći o tome kako naša mašta popunjava praznine stvarnosti, ali Cuarón i Blanchett seriju čine zanimljivim, inteligentnim avanturističkim djelom.

Cuarón je napisao i režirao svih sedam epizoda, usporivši tempo u odnosu na književni predložak -roman Renée Knight iz 2015. Priča se vrti naprijed-natrag kroz vrijeme, postupno se ispunjavajući pojedinostima, isprva s nekom namjernom zbrkom. Vidimo mladi par kako vodi ljubav u vozu koji putuje Evropom, ali još ne znamo ko su. Ubrzo upoznajemo penzionisanog učitelja iz Londona s prikladno ciničnim imenom, Stephen Brigstocke, kojeg igra Kevin Kline.

Stephen je upravo otkrio roman koji je napisala njegova pokojna žena. Prepoznavši Catherine u njoj, on izdaje knjigu pod pseudonimom i šalje joj je poštom, s izmijenjenim odricanjem od odgovornosti koje se obično nalazi u fikciji: "Svaka sličnost sa živim ili mrtvim osobama nije slučajnost".

Catherine nije najzahtjevnija uloga koju je Blanchett ikada igrala, ali je, kao i uvijek, izuzetno uverljiva, povećavajući Catherininu patnju sa svakim korakom koji Stephen preduzima dok joj prijeti da će joj uništiti život. Optužuje je za tragediju koja je njega pogodila, a u potrazi za osvetom  šalje joj fotografije koje su još eksplozivnije od romana. Blanchett savršeno upravlja ovom ulogom. Catherine postaje sve više frustrirana, ali ostaje simpatična u svom očaju, bez obzira na to kako je možda – ili možda nije – postupala prije mnogo godina.

Kline igra Stephena s velikom preciznošću. Pun je tuge za suprugom, koja je umrla prije devet godina, i luta okolo u njezinom iznošenom ružičastom kardiganu. Ali također je zloban prema svojim bivšim studentima. Kako se njegova lik razvija, vidimo ga kako se maskira u patetičnog starca kada mu to odgovara, samo da bi okrenuo leđa i pokazao lukavi osmijeh koji odaje igru. Stephen postaje odvratan, a Klinea je uvijek intrigantno gledati.

Kodi Smit-McPhee dirljiv je kao Catherinin besciljni, nesretni sin. Njegova ukočena izvedba čini da Robert izgleda više kao naivan glupan nego što je zapravo zamišljeno.

Prvi dio serije prikazuje osvetnički zaplet i Catherineine napore da pronađe – a zatim ušutka – Stephena. Dobar dio središnjeg dijela posvećen je retrospektivama, a mnogi od njih odvijaju se u Italiji. Veliki snimatelji Emmanuel Lubezki i Bruno Delbonnel stvaraju prozračnu, privlačnu atmosferu u Italiji, ali u seriji čak i najkišniji dan u Londonu izgleda blistavo.

Lesley Manville je dirljiva u ulozi Stephenove žene, Nancy, koja upada u duboku depresiju nakon smrti njihovog sina tinejdžera, Jonathana (Louis Partridge). Ostali flashback-ovi prikazuju scene iz Nencynog romana, a s Leilom George kao mlađom Catherine. Srednji dio također je seksi dio serije, podsjetnik da je Cuarón bio majstor uzavrele erotike još od Y Tu Mamá También (2001). Ovdje on čini riječi i poglede zanosnim.

U naraciji se često čuje Stephen kako objašnjava svoje planove, a to pripovijedanje u prvom licu funkcionira kao da se direktno obraća publici. To nas, kako u svojoj recenziji film kaže Caryn James, neki način čini saučesnicima u njegovom planu. Ali izmjenična naracija iz Catherineine perspektive u kojoj joj se bestjelesni glas (Indira Varma) obraća sa "ti", samo je dosadna. Kad se izbezumljena Catherine pogleda u ogledalo nakon čitanja romana, čujemo: "Vidjela si ovo lice prije. Nadala si se da ga više nikada nećeš vidjeti. Maska ti je pala." Blanchett nam pokazuje što Catherine osjeća. Nema potrebe objašnjavati njezine misli.

Naratori su nepouzdani a sjećanja subjektivna-u fikciji i u stvarnosti. Zašto je nekim likovima u "Disclaimer"/”Odricanju od odgovornosti” potrebno toliko dugo da to shvate, pomalo je zbunjujuće.

To, međutim, nije ni važno, budući da nas Cuarón vodi kroz ovaj neprestano intrigantni labirint mogućnosti.

Cuarónova filmska priča postaje još zagonetnija od književnog predloška (romana) Renée Knight.

Film "Odricanje od odgovornosti" sada je dostupan na Apple TV+ u cijelom svijetu.

federalna.ba/BBC