fbpx

Rumunski film ''Tri kilometra do kraja svijeta'' pobjednik Sarajevo Film Festivala

Rumunski film ''Tri kilometra do kraja svijeta'' pobjednik Sarajevo Film Festivala

Foto: Screenshot

"Tri kilometra do kraja svijeta"/"Trei kilometri pana la capitul lumii", rumunskog reditelja Emanuela Pârvua, prema ocjeni žirija, najbolje je ostvarenje Sarajevo Film Festivala. Njemu je na ceremoniji dodjele nagrada uručeno priznanje "Srce Sarajeva" u glavnoj takmičarskoj kategoriji, onoj za najbolji igrani film.

Najbolja glumica ovogodišnje filmske smotre u Sarajevu je Anab Ahmed Ibrahim za ulogu u filmu "Selo pred raja"/The Village Next to Paradise", a najbolji glumac je Doru Bem za ulogu u filmu "Velika sedmica"/"Saptamana mare".

Priznanje za najboljeg režisera uručeno je Yorgosu Zoisu za film "Arkadija"/"Arcadia".

Najbolji dokumentarni film je "Slika za pamćenje/Foto Na Pam'Yat", Ukrajinke Olge Chernykh.

Nagrada za kratki film otišla je u ruke turskog autora Cem Demirera za ostvarenje "Odsutan/Noksan".

Za najbolji kratki film 30. SFF-a takmičarskog programa nagrađene su Eva Pedroza i Fanny Sorgo za film "Tako Tsubo".

Takođe, uručena je i nagrada za najbolji studentski film koja je pripala ostvarenju "Miris svježe farbe", mlade srbijanske rediteljice Nađe Petrović.

Nagrada za ljudska prava dodijeljena je dokumentarnom filmu "Tvoj život bez Mene/Az Eleted Nelkulem", Anne Rubi iz Mađarske, koji je u Sarajevu i imao svjetsku premijeru.

Specijalnom nagradom žirija nagrađen je film "Ono što zahtjevamo od kipa je da se ne pomjera/Afto Pou Zitame Apo Ena Agalma Ine Na Min Kinite", Daphne Heretakis iz Grčke.

Specijalna nagrada za promicanje rodne ravnopravnosti pripala je filmu "Cent'anni" autorice Maje Prelog.

Nagradu za ekološku osviještenost, koji sponzorira UNDP, dobio je film "Nebo iznad Zenice" autora Zlatka Pranjića i Nanne Frank Møller.

Za nagrade "Srce Sarajeva“ takmičilo se ukupno 54 filma iz četiri takmičarske kategorije, a još tri filma su prikazana izvan konkurencije. Ovogodišnji Sarajevo Film Festival donio je više od 240 filmova iz 70 zemalja u više od 20 programskih selekcija.

BHRT