fbpx

Policijska operacija "Flagship" kao inspiracija za novi film M. Nighta Shyamalana "Zamka"

Policijska operacija "Flagship" kao inspiracija za novi film M. Nighta Shyamalana "Zamka"

Foto: Warner Bros

Muškarac vodi svoju kćer na pop koncert, a kada tamo stigne otkrivamo da je cijela stvar tajna operacija koju je postavila FBI-kako bi uhvatili opasnog kriminalca.

Iako je koncert stvaran, dvorana vrvi od policije i specijalaca koji posmatraju publiku poput jastrebova u nadi da će konačno uhvatiti bjegunca kojeg jure mjesecima.

Zvuči kao iz nekog filma – i to je upravo to. Film "Trap" /Zamka/, kao najnovije izdanje M. Night Shyamalan-a, reditelja poznatog po visokokonceptualnim filmovima s velikim obratima poput "Šestog čula."

Međutim, događaji u filmu zapravo su inspirirani stvarnim slučajem od prije četiri decenije, poznatim kao policijska peracija "Flagship".

Tajna operacija iz 1985. godine rezultirala je hapšenjem više od 100 kriminalaca nakon što su prevareni da pomisle kako su osvojili besplatne NFL karte i tako se pojavili na lažnoj TV stanici.

DBBA2E1

Bjegunac grli specijalnog agenta koji se predstavlja kao voditelj u stvarnom slučaju Operation Flagship (Izvor: Getty Images)

Otprilike 3000 bjegunaca dobilo je besplatne ulaznice za gledanje utakmice Washington Redskinsa, a rečeno im je da će također imati priliku osvojiti putovanje na Super Bowl uz plaćene troškove.

Ali kada se njih gotovo 120 pojavilo u sjedištu izmišljene TV kuće kako bi preuzeli svoju nagradu, uhapšeni su. To je izvanredna priča, koja je dala podsticaj filmu.

"Čuo sam za to kad sam bio dijete i i pomislio da je totalno apsurdno da se ovo stvarno dogodilo", kaže reditelj Shyamalan za BBC News.

"Bilo je to nešto što mi je često bilo u glavi ... Radilo se o kriminalcima iz stvarnog života, FBI-u i policiji. Obukli su se u navijačice i maskote i plesali okolo s njima i zafrkavali se s njima."

Napominje: “Vjerojatno to danas ne bi mogli tako, ali tada su s njima doslovno tulumarili.”

Bili je to...kao 'uđite u sobu!' i onda su provjeravali njihova imena, da uvjere da su to pravi ljudi, a zatim su ih okružili i rekli: 'Svi ste uhapšeni'."

Što je bila Operacija Flagship?

7AF6091

Bjegunci su u manjim grupama odvođeni u veliku dvoranu, gdje ih je okružila policija (Izvor: Getty Images)

Tajna operacija izvedena je 15. decembra 1985. godine, kada su Washington Redskins trebali igrati protiv Cincinnati Bengals-a.

Bjegunci na koje je ciljala služba US Marshals-a, obaviješteni su da su nasumično izabrani sa liste stanovnika Washingtona DC-a te će dobiti dvije besplatne karte. Utakmica je trebala početi u 13 sati, ali su navodni dobitnici "nagradnog takmičenja" pozvani da se pojave ujutro kako bi preuzeli svoje karte. Trebali su biti prevezeni autobusom na utakmicu i nazad tog poslijepodneva. Tako su im rekli.

"Poslali smo pozivnice za nešto manje od 3.000 bjegunaca na doručak u Washington Convention Centre," prisjetio se Toby Roche u dokumentarcu iz 2016. godine o toj operaciji.

Roche je u to vrijeme bio glavni zamjenik američkih maršala - ali za potrebe Operacije Flagship, predstavljao se kao voditelj događaja.

"Moja je uloga bila osigurati da su bjegunci koji su se pojavili zapravo bjegunci", rekao je, objašnjavajući da su agenti imali šifre za različite razine kriminalaca.

"Potvrđeni pobjednik' bio je neko za kim se tragalo. 'Dvostruki pobjednik' je bila opasna osoba; neko ko je iza sebe imao teška kriminalna djela poput ubistva ili pljačke."

9202C91

Više od 100 bjegunaca koji su se pojavili uhićeno je na licu mjesta (Izvor: Getty Images)

Potpuno “nasjedanje”

Njegov kolega Bob Leschorn, glavni zamjenik za vođenje operacije u US Marshals-u, glumio je toga dana direktora izmišljene američke kablovske TV mreže - Flagship International Sports Television.

"Imali smo 119 izuzetno srećnih pojedinaca, koji su slučajno svi bili traženi na osnovu kriminalnih naloga," prisjetio se Leschorn s osmijehom.

No, umjesto da krenu na utakmicu, rekao je, "osvojili su putovanje do zatvora u DC-u."

Agenti su koristili obrnutu psihologiju kako bi privukli što veći broj kriminalaca na događaj.

Dobitnici su telefonom obaviješteni da, ako ne preuzmu svoje karte i ne donesu svoju ličnu kartu, nagrada će biti dodijeljena nekome drugome.

"I to ih je zaista natjeralo da pomisle, 'čekaj, nećeš dati moje Redskin karte nekome drugom, biću tamo'," objasnio je Leschorn.

Kada je sve bilo spremno, US Marshals su osigurali da sve oko lažne TV stanice izgleda vizualno autentično.

Marshalsi su bili obučeni u smokinge i naređeno im je da se ljubazno smiješe kriminalcima koje obično jure. Nekoliko ženskih službenica čak je angažovano da budu cheerleaders.

Kada su bjegunci stigli, cheerleaders su se ponašale prijateljski prema njima, stavljajući ruke oko njih i slično. U stvarnosti, to “pipanje” osiguralo je da ne nose oružje.

I, kako je primijetio Howard Safir, pomoćnik direktora operacija u US Marshals-u, koji je glumio marketinškog stručnjaka tog dana, "Tajna operacija je siguran način za hapšenje bjegunaca. Obično ne dolaze s oružjem, njihovi umovi su zaokupljeni, u svečanom su raspoloženju."

Kad su stigli i potvrdili svoja imena, bjegunci su odvedeni u grupe od oko 15 osoba u dvoranu sa scenom.

"Imamo veliko iznenađenje za vas," rečeno im je, "Svi ste uhapšeni."

Kriminalci su bili okruženi i izvedeni u lisicama. Ukupno je obavljeno 101 hapšenje.

"Bilo je vrijeme za zabavu," rekao je US marshal za Distrikt Columbia Herbert M. Rutherford kasnije za Associated Press. "I pali su na to potpuno."

Neki od bjegunaca su se teško snašli u situaciji čak i nakon što su uhvaćeni. Dok su autobusi s bjeguncima odlazili, jedan je upitao: "Da li ćemo još uvijek ići na utakmicu?”

8CBCDB1

Reditelj M. Night Shyamalan poznat je po filmovima visokog koncepta s velikim obratima (Izvor: Warner Bros)

Film “Zamka”, koji je prije nekoliko dana premijerno prikazan u Velikoj Britaniji, nije priča o operaciji Flagship - film je smješten u svijet muzike, a ne sporta - ali njegova premisa dijeli isti DNK.

Pjevačica Lady Raven nastupa na koncertu koji je pozadina filma, a glumi je Shyamalanova kći Saleka.

Iako je potpuno nova priča, reditelj Shyamalan se prisjetio Operacije Flagship čim je počeo formulirati “Zamku”, rekavši da ga je privukla "apsurdnost toga u odnosu na stvarnost".

"[Vlasti] su iskoristile apsurd protiv njih jer su smanjili oprez, što sam smatrao prilično briljantnim", kaže on za BBC.

"Tako da mi je to jednostavno zapelo za oko, i pretpostavljam kada smo Saleka i ja razmišljali o filmu s radnjom na  koncertu, pitao sam se zašto ta osoba ne bi mogla izaći i kako je mogu zadržati tamo?"

Rekao je da je “Zamka” slična slučaju iz stvarnog života, čak i ako film nije direktno prepričavanje.

"To je bio samo duhoviti segment te ideje da budemo zarobljeni u apsurdnosti toga", objašnjava redatelj. "Mislio sam da će to biti super smiješno, jer kad vidite snimku [Operacije Flagship] to je urnebesno."

Mješovite kritike

Čudno, film nije imao projekciju za filmske kritičare prije nego što je prošlog vikenda objavljen u SAD-u - nešto što je obično signal da studio zna da je njihov film loš.

Međutim, neki su kritičari uspjeli napisati recenzije nakon što je film predstavljen javnosti.

Lindsey Bahr iz Associated Pressa opisala ga je kao "film kokica" koji je "u konačnici prilično zabavno vrijeme provedeno u kinu".

No, dodala je, film je donekle "nedovoljno pečen, smiješna vožnja koja vam se neće uvući pod kožu niti će vam nakon toga pružiti puno rasprave".

Film nije impresionirao Owena Gleibermana iz Varietyja, koji je rekao da je Zamka "triler u kojem je svaki preokret izmišljeniji od prethodnog", dok je Benjamin Lee iz Guardiana nazvao film "zbrkom".

William Bibbiani iz The Wrapa bio je odmjereniji, pišući: "Trap nema dubinu Shyamalanovih najvažnijih filmova niti teatralnost njegovih najupečatljivijih čudnih eksperimenata.

"Ali to je jedan od njegovih najboljih trilera. Čvrsto postavljen, vraški zabavan, podli mali film koji nas izaziva da razmotrimo žanr serijskih ubica iz novih uglova”.

federalna.ba