fbpx

MERYL STREEP - Glumačka i obiteljska boginja

Rođena kao Mary Louise Streep 22. lipnja 1949., ova američka glumica svoj prvi pljesak dobila je već sa 12 godina, kada je u na školskoj božićnoj priredbi otpjevala pjesmu Holy Night na francuskom.

meril

''Imam holističku potrebu za radom i velikim sponama ljubavi u svom životu. Ne mogu zamisliti da se moram odreći jednog za drugo.'' 

piše:  Ivona Siničković

Poduke pjevanja davala joj je utjecajna profesorica Estelle Leibling, koja je ujedno bila i prva umjetnica s kojom se Meryl susrela. U srednjoj školi napušta pjevanje i počinju ju zanimati izlasci i navijanje za školski sportski klub, te se činilo da su glumački i pjevački nastupi u djetinjstvu bili samo kratkotrajna faza.

NAKON SREDNJE ŠKOLE, IAKO JE ŽELJELA UPISATI PRAVNI FAKULTET, UPISUJE VASSAR COLLEGE KOJI JOJ JE, KAKO I SAMA KAŽE, PROMIJENIO ŽIVOT. NAKON ŠTO JE DIPLOMIRALA, UZIMA SLOBODNU GODINU, A POTOM STUDIRA JOŠ TRI GODINE NA YALE SCHOOL OF DRAMASA SIGOURNEY WEAVER.

Otada se ne prestaju nizati uloge ove zaista posebne glumice. Ne živi tipičnim životom zvijezde, nema tipičan hollywoodski brak i obitelj i ne puni stranice tabloida, a prema vlastitim riječima, ''ne može manje mariti za modu.'' Možda je to i razlog njezine dugovječne karijere, ispunjene dobrim ulogama i brojnim nagradama struke. Iako joj je gluma obilježila život, glumi svega pet mjeseci godišnje, a ostali dio godine brine za peteročlanu obitelj daleko od očiju javnosti i bavi se dobrotvornim radom.

meril1

Meryl Streep u filmu ''Manhattan'' Woodya Allena 

Prvu zapaženu ulogu odigrala je 1977. u filmu Julia, a u isto vrijeme se kao perspektivna glumica pojavila u članku  "Promising New Actors of 1977" u jednom od brojeva Screen Worlda. 1978. godine glumi u Lovcu na jelene sa Robertom De Nirom, a to ostvarenje priskrbljuje joj prvu nominaciju za Oscara. Godinu dana kasnije ga i osvaja za film Kramer protiv Kramera sa Dustinom Hoffmanom. Nedugo zatim, osvaja i drugog za najbolju glumicu u filmu Sofijin izbor. Popis filmova u kojima je igrala dug je i raznolik, a među boljim ostvarenjima možemo spomenuti uloge u kultnom Mostovi okruga Madison s Clintom Eastwoodom, filmu Sati s Nicole Kidman, za koji je kao inspiracija poslužio roman Mrs Dalloway Virginije Woolf, potom u Adaptaciji s Nicolasom Cageom i Tildom Swinton, mjuziklu Mamma Mia!, filmovima Julie & JuliaSmrt joj dobro pristajeSumnjaVrag nosi PraduBefore and After s Liamom Neesonom, te mnoge druge.

90-ih je kratkotrajno ostala bez zapaženih uloga, a tada je i javno upozorila na slabu ponudu dobrih uloga i mušku dominaciju u filmskoj industriji. Filmovi iz tog razdoblja su She Devil i Kuća duhova, koji su svojom lošom kvalitetom u drugi plan stavili prethodne maestralne izvedbe u Silkwoodu i Mojoj Africi.

ff32

Robert Redford i Meryl Streep u filmu ''Moja Afrika''

Ostvarila je značajne uloge i na kazališnim daskama. Debitirala je s predstavom The Playboy ofSeville, zatim su uslijedili Dvadeset sedam vagona punih pamuka, Višnjik, Galeb, te Sretan kraj iMajka Courage i njezina djeca Bertolta Brechta.

U 33 GODINE KARIJERE BILA JE NOMINIRANA ZA NAGRADU OSCAR ČAK 17 PUTA, TRI PUTA BILA JE DOBITNICA, A NAJDULJE VREMENSKO RAZDOBLJE BEZ NOMINACIJE TRAJALO JE 5 GODINA.

Posljednjeg Oscara dobila je ove godine za ulogu Margaret Thatcher u The Iron Lady. Osim Thatcher, često je glumila stvarne utjecajne žene, poput Julie Child, Ethel Rosenberg, Karen Silkwood, Karen Blixen, Roberte Guasppari, Lindy Chamberlain i Susan Orlean. Također, u kolekciji priznanja struke, uz mnogobrojna manja, ima i osam  Zlatnih globusa, nagradu Grammy, te BAFTA nagradu. Nagradu Emmy dobila je za ulogu u NBC-evom serijalu The Holocaust. Usto, 2010. uručen joj je počasni doktorat Sveučilišta Harvard.

O privatnom životu nikada nije mnogo pričala. Od 1978. udana je za kipara Dona Gunnera, s kojim ima četvero djece (Henryja, Mary, Grace i Louisu).

U svom posljednjem govoru na dodjeli Oscara zahvalila se prvenstveno njemu, navodeći da joj je dao sve što najviše cijeni u životu. Prije sadašnjeg supruga, živjela je s američkim glumcem Johnom Cazaleom, poznatom po ulozi u Coppolinom Kumu. Nakon njegove bolesti i smrti u 42. godini, upoznala je Dona, s kojim do danas živi.

meryl streep iron lady a l

Meryl Streep kao Margaret Tatcher

Poznata je kao velika filantropkinja, sudjeluje u humanitarnim manifestacijama i radu mnogih organizacija, poput Amnesty InternationalaThe Grace Children's FoundationaAIDS Project Los AngelesaWomen for Women Internationala i Equality Nowa.

Američki filmski institut dodijelio joj je već 2004. godine Nagradu za životno djelo, iako je Streep i u godinama koje su slijedile nastavila snimati uloge koje su joj obilježile život.

Voxfeminae