fbpx

Kultna serija “Fargo” vraća se novom sezonom: Mirna domaćica, opasni šerif i krvava potjera

fargo foto FX

 Foto: FX promo

Višestruko nagrađivana televizijska serija “Fargo”vratiće se sa petom sezonom 21. novembra ove godine sa 10 novih epizoda.

Nakon izleta u Kanzas u četvrtoj sezoni, radnja će se ponovo odvijati 2019. godine u američkim saveznim državama Minesota i Sjeverna Dakota, što je najmodernija priča u istoriji serijala. Naime “Fargova” debitantska sezona bila je radnjom smještena u 2006. godinu, druga se vratila u 1979., treća je skočila naprijed u 2010., a četvrta se dogodila 1950. godine.

Priča pete sezone prati Doroti Dot Lajon (Džuno Templ), naizgled običnu domaćicu, koja će nakon niza neobičnih događaja doći u fokus policije i biti ponovo uvučena u život za koji je mislila da je ostavila iza sebe. Nju će tražiti šerif Roj Tilman (Džon Ham) koji veruje da je on zakon i iznad zakona, uz pomoć svog ambicioznog sina Gejtora (Džo Kiri) i pomoćnika Olea Manča (Sem Spruel) opisanog kao misteriozni lutalica tajanstvenog porijekla. Dotin muž Vejn (Dejvid Rajsdal) će pomoć zatražiti od majke Lorejn Lajon (Dženifer Džejson Li), koja je izvršna direktorka najveće agencije sa utjerivanje dugova u zemlji. Kada Dotino ponašanje privuče pažnju i drugih policajaca, Lorejn će uposliti druge svoje pomoćnike da pomognu njenoj snahi, koja je ipak snalažljivija i opasnija nego što djeluje na prvi pogled.

Iza serije ponovo stoji multitalentovani i višestruko nagrađivani scenarista i reditelj Noa Holi, a serija je za sada dobila šest nagrada “Emi”. Holi je potvrdio petu sezonu vrlo brzo nakon emitovanja četvrte sezone, uz napomenu da će nova sezona imati nešto naglašeniji komičarski ton.

- Opasnost je uvijek u tome što ćeš ostati na plesu malo predugo. Tako da moram puno toga ubaciti u svoju glavu i zaista se pobrinuti da bude vrijedno prethodne četiri sezone. Uvijek treba pronaći balans između dramatičnosti i komičnosti, a ovo je komičniji kraj spektra. Stvarno mi se sviđa - rekao je Holi.

U protekle četiri sezone “Fargo” je zauzeo jedinstveno mjesto u TV pejzažu, kao jedna od najprestižnijih televizijskih serija današnjice i kao surova parodija na najcjenjenije momente u istoriji kinematografije. Crnohumorna drama, koju je kreirao Holi, uvijek je imala nijansirane, pažljivo skicirane, moralno dvosmislene protagoniste zajedno sa zlikovcima koji su izgledali kao da su pobjegli iz nekog filma Dejvida Linča uz otkačenu atmosferu i prekrasne pejzaže Srednjeg zapada.

Istorijat

Serija je inspirisana istoimenim filmom iz 1996. godine koji su napisali i režirali braća Džoel i Itan Koen, a odvija se unutar istog izmišljenog univerzuma.

Koenovi su bili impresionirani scenarijem Noe Holija i pristali su da budu imenovani za izvršne producente. Prva sezona je premijerno prikazana 15. aprila 2014. na kanalu “FDž”, pri čemu je svaka sezona smještena u drugu eru i lokaciju, s drugom pričom i uglavnom novim likovima i glumcima, iako ima manjih preklapanja. Svaka sezona je pod velikim uticajem raznih filmova braće Koen i sadrži brojne reference na njih.

glassrpske