fbpx

Humor, alpski zločin i potraga za pravdom

Humor, alpski zločin i potraga za pravdom

Ilustracija/ Lava Lab

Kriminalističke serije su u 21. veku postale must have za svaku produkcijsku kuću, državu, kinematografiju. I zaista nema velike kinematografije bez kriminalističkih serija. Francuzi su napravili nešto svoje, Španci su nešto smislili, a u tome su, složićemo se najviše uspeli Amerikanci. Međutim, jedna serija se izdvojila. U pitanju je italijanska kriminalistička serija sa netipičnim inspektorom, ali tipičnim Italijanom. Naš simpatični lik je Rocco Schiavone, a to je i naziv same serije. Ako mislite da su Italijani snimili seriju sa pucačinom, zgodnim Italijankama, recimo na moru, onda se varate. Upravo suprotno.

Radnja je smeštena usred Alpa, na samom severu Italije u malom mestu, gde su svi, takoreći, rođaci. I, da radnja bude zanimljivija inspektor nikada ne nosi pištolj, sam posao ga nervira kao i većinu na Mediteranu (Roko je zapravo iz Rima, ovde je po kazni), a imamo i mnogo problema na relaciji šefovi i zaposleni. Takođe, sve se radi na instinkt, u trenutku. Autoritet je samo prepreka do rešavanja problema, tačnije zločina.

Ključna prednost serije je što u likovima i događajima možete prepoznati sebe, prijatelje ili svoje sunarodnike. I u tome se ova serija razlikuje od drugih kriminalističkih, jer možete da saosećate sa nekim od junaka. A onda lako možete postati navučeni na seriju. Drugo stvar po kojoj se serija odlikuje jeste humor, koji upadljivo nedostaje u američkim žanrovskim parnjacima. U ovom slučaju reč je o mediteranskom humoru, vrlo specifičnom i nama bliskom.

Italijanske ulice ne mogu bez otvorenog zadirkivanja, tako tipičnog za italijanski humor.

Takođe, odnos Roka sa autoritetima je vrlo zanimljiv. U malo selo među Alpe je došao po kazni, ali on za to i ne mari mnogo. Svoj posao radi podjednako dobro kao da je u Rimu i živi pored Koloseuma. I u tom lancu pravde, onome kome je najviše stalo do pravde je Roko. Svima drugima je do statistike, slave, popularnosti. Jedino on ne mari ko se krije iza svega, a ne zanima ga ni da li je na pogrešnom putu, bitno mu je da pravda bude zadovoljena. Iako su ga prikazali kao negativca, dela govore da je upravo on taj koji brine za pravdu i radi sve što može da je dostigne.

Izvor: Lava Lab