fbpx

Brus Li junak nove anime serije

Brus Li Printscreen YouTube

 Foto: Printscreen /YouTube

Svijet ove godine obilježava 50 godina od smrti legendarnog junaka akcionih filmova Brusa Lija i isto toliko godina od premijere njegovog posljednjeg filma "U zmajevom gnijezdu". U znak obilježavanja ovih važnih godišnjica, kompanija Bruce Lee Entertainment u vlasništvu Šenon Li, ćerke velikog majstora borilačkih vještina, predstavila je novu anime seriju, "House of Lee".

U prvom uzbudljivom tizeru ovog projekta vidimo animirani lik Brusa Lija, koji izvodi njegove prepoznatljive pokrete, piše Deadline.

U akcionoj seriji, prema sinopsisu, "glavni junak bori se da okupi svoje Zmajeve ratnike, dok svijet sve dublje tone u mrak i sijenke".

Šenon Li, koja je i producentkinja ovog ostvarenja, za Deadline je otkrila da je seriju zasnovala na čuvenoj Lijevoj misli: "Oni koji nisu sjvesni da hodaju u mraku, nikad neće potražiti svjetlost".

Govoreći o projektu, ona je istakla da je "anime izuzetan medijum za pričanje kreativne priče u kojoj Brus Li, može da bude Brus Li", prenosi Euronews.

Li je rođen u San Francisku, ali je odrastao u Hongkongu, a bio je poznat po svom talentu za borilačke vještine i borbi protiv rasističkih prikaza Azijata šezdesetih i sedamdesetih godina.

Umro je na vrhuncu slave od alergijske reakcije na lijekove protiv bolova, kada je imao samo 32 godine.

Mnogi Lijevi fanovi rekli su da ih je njegova filozofija inspirisala od mladosti, iako su mnogi saznali za njega i njegova djela tek nakon njegove smrti. Li je započeo karijeru kao djete glumac četrdesetih i počeo da uči kineski kung fu kada je imao 13 godina. Vratio se u SAD 1959. godine i studirao filozofiju na Univerzitetu u Vašingtonu.

Žestoko se borio protiv rasističkih stereotipa u američkoj industriji zabave gdje su azijski muškarci često prikazivani kao sluge, nekvalifikovani radnici ili zli geniji u Holivudu. Na kraju se vratio u Hongkong i napravio hitove kao što su "The Big Boss" i "Fist of Fury".

Njegov posljednji film "U zmajevom gnijezdu" objavljen je šest dana nakon njegove smrti i postao je njegov najpopularniji film.

Bio je jedan od prvih azijskih glumaca koji su postali holivudske mega zvijezde i podstakao popularnost kung fua širom svijeta.