fbpx

Osamdeset hiljada predmeta Dejvida Bouvija prvi put u muzeju

90377239 bowiebygavinevanscopyrightgarethevans

Kostimi, rukom pisani tekstovi i muzički instrumenti su među više od 80.000 ličnih predmeta Dejvida Bouvija koji će prvi put biti izloženi pošto ih je otkupio londonski Muzej Viktorije i Alberta. 

Kolekcija će biti dostupna javnosti od 2025. u Centru "Dejvid Bouvi" za proučavanje izvođačkih umjetnosti u istočnom krilu Muzeja V&A koje je trenutno u izgradnji u Olimpijskom parku kraljice Elizabete u Stratfordu, piše RTS.

Arhiva ima za cilj da otkrije "kreativne procese jednog od pionira i najuticajnijih ličnosti u istoriji žive i snimljene muzike, filma, mode i šire".
Arhiva prati Bouvijevu krijeru od ranih šezdesetih do njegove smrti u januaru 2016. godine.

Među brojnim draguljima biće rukopisna pisma i notni zapisi, scenografija, instrumenti, nagrade, ilustracije albuma i još mnogo toga. U kolekciji se nalaze i "intimniji spisi, razmišljanja i nerealizovani projekti, od kojih većina nikada ranije nije viđena u javnosti".

Bouvi je bio prepoznatljiv po originalnim scenskim nastupima i kostimima, a u kolekciji se nalaze i oni najpoznatiji - komplet Zigi Stardast, koje je dizajnirao Fredi Bareti 1972. godine, kreacije Kansaija Jamamota za turneju "Aladdin Sane" godinu dana kasnije i kaput Junion Džek koji je Bouvi dizajnirao sa Aleksandrom Mekvinom za omot albuma "Earthling" iz 1997. godine.

Tristram Hant, direktor Muzeja V&A, naveo je da "Bouvijeve radikalne inovacije u muzici, pozorištu, filmu, modi i stilu - od Berlina preko Tokija do Londona - nastavljaju da utiču na dizajn i vizuelnu kulturu i inspirišu kreativce od Džanel Mone do Lejdi Gage, Tilde Svinton i Rafa Simonsa".