fbpx

Najpoznatiji muzeji – Ustanove koje kriju kulturno blago

Najpoznatiji muzeji – Ustanove koje kriju kulturno blago

Foto: Getty Images

Muzeji predstavljaju ustanove koje čuvaju zbirke umjetnina, ali i riznicu u kojoj se izlažu naučni, istorijski, prirodnjački i drugi predmeti. Obilazak muzeja je gotovo nezaobilazna stanica prilikom turističkog putovanja. 

Najbolje turističke agencije omogućiće vam nezaboravno putovanje u neke od najljepših gradova na svijetu, a gotovo da se svaki veći grad može pohvaliti prelijepom muzejskom zgradom koja krije djela, predmete ali i priče od kojih će vam zastati dah. U nastavku teksta ćemo vam predstaviti neke od najvećih i najimpozantnijih muzeja na svijetu.

1. Luvr – Najposjećeniji muzej na svijetu i simbol Pariza 

Na kojem god spisku kulturnih ustanova da se nađete, sasvim je sigurno da će Luvr (Musée du Louvre) zauzeti mjesto na njoj. Muzej Luvr je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu, a prema pojedinim podacima, ovu ustanovu godišnje posjeti nevjerovatnih 10,2 miliona posjetilaca. 

Muzej je zvanično otvoren 10. avgusta 1793. godine. Danas je na površini od 60.600 m² izložena stalna postavka od 35.000 predmeta iz perioda praistorije pa sve do 19. vijeka, a u vlasništvu muzeja nalazi se oko 380.000 predmeta. 

Najpoznatije umjetničko djelo izloženo u muzejskim prostorijama je svakako Da Vinčijeva Mona Liza. 

U Luvru se nalazi impresivna zbirka egipatske i antičke umjetnosti. Pomenućemo da je od 2008. godine kolekcija raspoređena u 8 odjeljenja i to: egipatsko, grčko, rimsko, etrursko, odjeljenje islamske umjetnosti, odjeljenje skulptura, dekorativne umjetnosti, slikarstva i odjeljenje grafike i crteža.

Sama građevina u kojoj je smješten muzej je više puta proširivana, a na ovoj lokaciji je u 12. vijeku, za vrijeme vladavine Filipa II, ležala tvrđava, čiji se ostaci mogu vidjeti u podrumu muzeja. Tokom Napoleonove vladavine umjetnička kolekcija se znatno uvećala, te je i muzej određeno vrijeme nosio njegovo ime – Musée Napoléon. 

Cijena ulaznice za ovu impozantnu ustanovu kulture je 17 evra za online kupovinu (garantuje se ulazak za maksimalno 30 minuta), dok je cijena karte u samom muzeju 15 evra. 

2. Metropolitanski muzej umjetnosti – Sjedište jedne od najznačajnijih svjetskih umjetničkih kolekcija

Metropolitan Museum of Art The Met Central Park NYC

Foto: Flickr

Metropolitanski muzej umjetnosti (The Metropolitan Museum of Art) u Njujorku, ili neformalno The Met, je najveći muzej u Sjedinjenim Američkim Državama. Šetnjom kroz 17 odjeljenja muzeja, možete uživati u čak 2 miliona eksponata iz čitavog svijeta. 

Zbirku muzeja sačinjavaju djela iz antike, staroegipatske umjetnosti, slika i skulptura nekih od najvećih evropskih slikala, djela azijske, vizantijske i islamske umjetnosti, ali i bogatu kolekciju američke i moderne umjetnosti. 

Muzej je osnovan 1870. godine, a 2016. godine otvoreno je još jedno krilo u gornjem istočnom dijelu Medison avenije. Cijene ulaznica su 25 dolara za odrasle, 17 dolara za penzionere i 12 dolara za studente, dok je za djecu ispod 12 godina besplatan ulaz. 

Na sajtu ove kulturne ustanove možete vidjeti prikaze određenih eksponata koji su izloženi u samom muzeju, sa detaljnim objašnjenjima o periodu nastanka i porijeklu predmeta. 

3. Državni Ermitaž – Dragulj Rusije i jedan od najvećih kulturno-istorijskih muzeja

Winterpalast zwei seiten2

Foto: Wikipedia

Ermitaž (Эрмита́ж) ili Državni Ermitaž je najveći muzej u Rusiji i jedan od najvećih na svijetu. Ovaj velelepni kompleks lociran je u jednom od najljepših ruskih gradova – Sankt Peterburgu. 

Muzej leži na obali rijeke Neve, a kolekcija umjetničkih djela izložena je u 6 zgrada, dok centralno mjesto zauzima Zimski dvorac, nekadašnja rezidencija ruskih careva. Pomenućemo raskošan enterijer muzeja, pred kojim ćete zanijemeti, a posebno se ističe unutrašnjost Zimskog dvorca koja obiluje nevjerovatnim detaljima izrađenim u različitim umjetničkim stilovima. 

Zbirka umjetničkih djela sastoji se pretežno od kolekcije zapadnoevropskih slikara, a tu je i dio ruske umjetnosti. Cijena ulaznice je 500 – 600 rublja, u zavisnosti od objekata koje ćete obilaziti.

4. Nacionalni muzej prirodne istorije u Vašingtonu – Besplatan ulaz za sve ljubitelje prirode

muzej nacionalne istorije

Foto: Unsplash

Nacionalni muzej prirodne istorije (Smithsonian National Museum of Natural History) je zapravo dio Smitsonovskog instituta kome pripada 19 muzeja, galerija, istraživačkih centara, bašti i jedan zoo vrt. 

Ovaj muzej je jedan od najposjećenijih muzeja u Vašingtonu, ali i na svijetu. Posebno je zanimljiv porodici sa djecom, s obzirom na to da je istraživačkog karaktera. 

Institut je osnovan 1846. godine, a svoja vrata otvorio je 1910. godine. Kolekcija muzeja sadrži oko 145 miliona predmeta sa detaljnim opisima, stoga je gotovo nemoguće posvetiti se detaljno svakom predmetu. 

Zato vam preporučujemo da se fokusirate na ono što vas najviše interesuje i obavezno posjetite istraživačke odjeljke u okviru kompleksa jer se tu kriju najzanimljiviji detalji. 

Nevjerovatno velika građevina, površinski veća od 18 fudbalskih terena krije najveću kolekciju predmeta prirodne istorije i trebalo bi da bude jedna od stanica prilikom posjete Vašingtona, tim prije što je ulaz slobodan. 

5. Britanski muzej – Najstariji muzej na svijetu 

British Museum aerial

Foto: Wikipedia

Britanski muzej (British Museum) osnovan je 1753. godine u Londonu i predstavlja najstariju kulturnu ustanovu ovoga tipa. Zanimljivo je da je prvobitna kolekcija od 71.000 predmeta u muzej dospjela zahvaljujući fizičaru Ser Hansu Slounu i naporima Parlamenta, čijim je naporima i osnovan sam muzej. 

Vrata muzeja za javnost otvorena su 6 godina kasnije i ulaz je bio slobodan. Današnja zgrada izgrađena je 1852. godine, a posljednja velika izmjena izvršena je 2000. godine. Središnji dio muzeja predstavlja najveći natkriveni trg u Evropi koji nosi ime engleske kraljice – The Queen Elizabeth II Great Court. 

Ulaz u muzej za redovne izložbe se ne naplaćuje, dok se za privremene postavke plaćaju ulaznice, čije cijene variraju. Neke od stalnih kolekcija muzeja su “Britanija u praistoriji i pod Rimljanima”, “Egipat”, “Evropa”, “Azija” i td. 

Nadamo se da vas je naš tekst upoznao sa nekim od najpoznatijih muzeja na svijetu i uputio vas u detalje o svakoj ustanovi zasebno. Ono što je sigurno jeste da ćete obilaskom svakog od navedenih muzeja steći neprocjenjivo iskustvo i obogatiti svoja znanja iz različitih oblasti nauke i umjetnosti. 

Izvor: Samoobrazovanje