fbpx

Slatka melankolija Annie Lennox

8anni

''Jako sam dobro svjesna svoje ironije. Riječi koje pišem dolaze iz moje melankolije, a glazba koja ih prati nastaje iz moje potrebe da se te melankolije oslobodim. Ja tako vidim stvari, smisao života je u ravnoteži između toga dvoga.''

Rođena 25.12.1954. godine u Aberdeenu u Škotskoj, Annie Lennox velik dio svog karaktera pripisuje samotnom (bila je jedino dijete) odrastanju u, kako ona kaže, turobnoj i monotonoj atmosferi Granitnog grada.

Od rođenja zrela i zamišljena, Annie svoju prvu pjesmu, o nasilju na ulicama Aberdeena, piše već s 11 godina, a sa 17 dobiva stipendiju za prestižnu Royal Academy of Music u Londonu, seli iz roditeljskog doma te odlazi na studij gdje uči svirati flautu, čembalo i klavir.

S tri godine studija iza sebe, neposredno prije finalnih ispita, Annie napušta fakultet vodeći se mišlju kako za nju mora postojati više od klasične glazbe. Zapošljava se kao konobarica, povremeno pjeva u bendu Dragon's Playground i mašta o pronalasku vlastitog glazbenog izričaja.

Kad joj je nada već bila na izmaku, a strah od povratka u Aberdeen opasno rastao, u restoran je ušetao David Stewart i pitao ju hoće li se udati za njega. Par je započeo romantično-kreativnu vezu koja doduše, nikad nije rezultirala brakom, ali jest fantastičnim glazbenim ostvarenjima. Krenuli su kao The Catch, ubrzo postali The Tourists, a konačnu slavu ostvarili 1983. godine s Eurythmics i pjesmom Sweet Dreams.

Iako je romantični dio njihovog odnosa bio gotov nakon svega tri godine, zbog uspješne zajedničke karijere koja je uslijedila, odnos Annie i Davida često je bio predmet medijskog interesa. Skloni senzacionalizmu, mediji su njihovu vezu opisivali kao fatalnu i godinama nakon prekida otvarali temu neprežaljene ljubavi, kriveći pritom Annie za Davidove razvode, a Davida za Annieine (oboje su bili dvaput razvedeni).

8anni 1

Annie Lennox i David Stewart 

''U Eurythmicsu smo imali partnerski odnos u kojem sam jasno poručivala ''Pogledajte me, jednaka sam muškarcu!'', Dave i ja smo bili povezani na takav način da moj rod nikad nije bio nešto što bi se javilo kao problem ili tema za raspravu.''

Annie je upravo za vrijeme svog angažmana u Eurythmicsu napravila (u to vrijeme revolucionaran) korak u glazbenoj povijesti hrabro se poigravajući rodom i koketirajući u svojim spotovima s dragom.

KADA SE 1984. GODINE POJAVILA NA DODJELI GRAMMYA OBUČENA U ODIJELO, S ELVISOVOM PERIKOM I BUJNIM ZALISCIMA, JAVNOSTI NIJE BILO SVEJEDNO.

Androginija u to vrijeme nije bila nepoznanica za glazbenu industriju, djevojke poput Joan Jett i Suzi Quatro su već samouvjereno prašile kao neumoljive rock cure, jedne od dečkiju. Ono što je Annie ponudila, s druge strane, nije bilo ispipavanje terena, već samostalan pokušaj pronalaska vlastite estetike, oglušivši se pritom na rodne uloge i društvena očekivanja.

Kada je spot za pjesmu Love is a stranger bio prvi put emitiran na MTV-u, čelni ljudi MTV-a su navodno bili toliko zgroženi da su na pola spota prekinuli prijenos. Annie se na početku spota pojavljuje odjevena u bundu dok joj se na ramenima odmaraju bujni plavi uvojci. Dok Dave vozi limuzinu, a ona na stražnjem sjedalu pjeva o opsesiji, Annie grabi plavu periku i povlači ju s glave otkrivajući narančastu kratku kosu zalizanu gelom.

Jack Steven, menadžer u izdavačkoj kući s kojom je radio Eurythmics, je tom prilikom izjavio kako ga je sutradan dočekao zahtjev od MTV-a da im pošalje Annienin rodni list kako bi konačno utvrdili radi li se o muškarcu ili ženi.

Početkom devedesetih, Annie i David se kreativno razilaze i Annie započinje samostalnu karijeru, 1992. godine izdaje album Diva koji se hitovima kao što su Why i Walking on broken glass, pokazuje kao pun pogodak. Uz poduže pauze, Annie nakon Dive izdaje još pet samostalnih albuma, a 1999. godine se ponovno sastaje s Davidom te kao Eurythmics izdaju album koji se bavi društveno-političkim temama, simboličnog naslova Peace.

''Osjećam se najugodnije kada sam politički aktivna, tada mi se smanji osjećaj krivnje zbog  privilegija i obilja koje sam iskusila u životu- ne toliko osobnog već općenito bogatstva Zapada. Želim iskoristiti svoju slavu kako bi pomogla drugima.''

Iako je teško nabrojati sva područja koja je Annie svojim aktivizmom pokrila, posebno se ističe njezin angažman po pitanju podizanja svijesti javnosti o transmisiji virusa HIV-a među ženom i djecom u Južnoafričkoj Republici. Kada je 2003. godine Nelson Mandela povodom lansiranja projekta 46664 oslovio ono što se događa u Južnoafričkoj Republici ''genocidom u kojem su primarne žrtve žene i djeca'', u Annie se javio osjećaj da je pronašla svoj cilj. Ubrzo se uključila u TAC, a 2007. godine osnovala i vlastitu SING inicijativu.

Strastvena oko onog što smatra ispravnim, Annie se ne suzdržava od prozivanja. Na njenoj se listi tako 2009. godine našao i papa Benedikt XVI. čiji je pristup prevenciji zaraze HIV-om u Južnoafričkoj Republici Annie nazvala ''neopisivo štetnim'' zbog njegovog javnog protivljenja korištenju prezervativa.

8anni 2

Kada je 2010. godine bila pozvana na Barclays Women of the Year kako bi primila nagradu za angažman po pitanju podizanja svjesnosti o HIV-u, Annie je u sklopu svog govora ispred 450 žena u publici ponosno istaknula ''Dobro, ja sam feministkinja, voljela bih da se sve vi koje se također smatrate feministkinjama sada ustanete!'', polovica žena koje se na njezin poziv nisu ustale na Annie su djelovale otrežnjujuće.

''Bile su preplašene, taj događaj me naučio da se riječ feministkinja, nažalost, još uvijek percipira kao nešto što razdvaja.''

I sama Annie je u nekoliko navrata prozivala mlađu generaciju žena u glazbenoj industriji zbog seksualizacije nastupa i spotova, ali i onog što ona interpretira kao zlouporabu feminizma. Stavivši pionirke feminističkog pokreta na jedan kraj spektra, a Beyoncé na drugi, Annie je njezin feminizam opisala kao light.

''Smatram da je za većinu feminizam jednostavno zgodan, zvuči radikalno i izgleda lijepo, moj problem s tim je što smatram većina nije dosljedna, koriste ga kao dio imidža.''

SLAGALI SE S ANNIE ILI NE, NJEZIN UTJECAJ NA GLAZBU, KULTURU I DRUŠTVO OSTAJE NEUPITAN, NA NAMA JE SAMO JOŠ DA JOJ ČESTITAMO I POŽELIMO SVE NAJBOLJE!

Vox feminae