fbpx

SEVDAH TAKHT: Ugovor sa Glitterbeat Records i saradnja sa Eckmanom!

Prvo izdanje Sevdah Takhta za ovu izdavačku kuću biće album"Dvojka" koji bend planira završiti u proljeće 2016. godine. Zanimljivo je da će produkciju albuma raditi Chris Eckman

ImageProxy.mvc

Sevdah Takht Damira Imamovića potpisao je ugovor sa izdavačkom kućom Glitterbeat Records, koja je 2014. godine proglašena za najboljeg World Music izdavača na svijetu!

Prvo izdanje Sevdah Takhta za ovu izdavačku kuću biće album"Dvojka" koji bend planira završiti u proljeće 2016. godine. Zanimljivo je da će produkciju albuma raditi Chris Eckman iz bendova Walkabouts, Strange, Dirtmusic i The Frictions, legendarni "americana" izvođač koji je do sada producirao niz bendova svjetske reputacije. Među njima su Willard Grant Conspiracy, Terry Lee Hale, The Bambi Molesters, Midnight Choir, Steve Wynn, kao i nekoliko albuma vodećih izvođača sa Malija.

Eckman je i suvlasnik izdavačke kuće Glitterbeat records koja je proglašena za najboljeg World Music izdavača na svijetu 2014. Glavni kriterij tog izbora je uspješnost u plasiranju vlastitih izvođača na radio stanice širom Evrope i svijeta. Glasovi 45 medijskih kuća iz 25 zemalja (među kojima su BBC, Radio France International, WDR/Funkhaus Europa) učestvuju u odabiru omiljenih novih muzičkih izdanja a ukupni rezultat objavljuje se na platformi World Music Charts Europe (WMCE).

Zahvaljujući grupi priznatih muzičkih stvaralaca među kojima su i za-Grammya-nominirani Bassekou Kouyaté, zatim Noura Mint Seymali i Samba Touré, Glitterbeat je u 2015. ponovio uspjeh i potvrdio poziciju najboljeg izdavača. Od ove godine Sevdah Takht Damira Imamovića pridružiti će se ovoj grupi svjetskih umjetnika A liste.

Sevdah Takht Damira Imamovića ovu jesen otpočeo je sa nizom dobrih vijesti koje se ovom saradnjom nastavljaju. Prvo se Damiru, Nenadu Kovačiću i Ivanu Mihajlovću pridružila sarajevska violinistica Ivana Đurić, čime je Sevdah Takht postao kvartet, a onda je došla i vijest da je bend izabran da održi svoj showcase koncert na najprestižnijem sajmu svjetske muzike WOMEX 2015 koji se u oktobru ove godine održava u Budimpešti.

(zurnal.info)