fbpx

Može li veštačka inteligencija stvarati muziku?

Može li veštačka inteligencija stvarati muziku?

Ilustracija/ Cathryn Virginia

Može li veštačka inteligencija doživeti muziku? Da li je veštačka inteligencija ikada emotivno reagovala na muziku?

Može li veštačka inteligencija sklopiti neskladne tonove u osećaj harmonije? Da li veštačka inteligencija tumači ritam u odnosu na otkucaje svog srca? Na koji način veštačka inteligencija doživljava konsonancu i disonancu? Da li je veštačka inteligencija ikada čula visoke tonove kako odzvanjaju po koncertnoj dvorani? Može li veštačka inteligencija osetiti vibraciju dubokog basa kroz svoja stopala?

Da li je veštačka inteligencija ikada tapkala nogom slušajući muziku? Da li je veštačka inteligencija ikada svirala bubnjeve na svojim butinama? Da li je veštačka inteligencija ikada pucnula prstima? Da li je veštačka inteligencija ikada pevala pod tušem? Da li je veštačka inteligencija ikada zazviždala kad je bila srećna, uplašena ili nervozna?

Da li je veštačka inteligencija ikada udarila u šerpe i tiganje da testira njihove različite tonove? Da li je veštačka inteligencija ikada stavila školjku na uho? Da li je veštačka inteligencija ikada čula muziku u vetru koji duva kroz drveće? Da li je veštačka inteligencija ikada čula cvrkut ptica? Da li je veštačka inteligencija ikada prepoznala muziku u zvucima gradskog saobraćaja? Da li je veštačka inteligencija ikada zaigrala zajedno uz ritam migavca ili brisača automobila? Da li je veštačka inteligencija ikada pokidala zategnutu gumenu tračicu? Da li je veštačka inteligencija ikada zagrebala noktima po tabli? Da li je veštačka inteligencija ikada čula zvuk sudaranja cevastih zvončića na vetru? Da li je veštačka inteligencija ikada dodirnula neki muzički instrument? Da li je veštačka inteligencija ikada odabrala melodiju na klaviru ili gitari? Da li je veštačka inteligencija ikada stavila harmoniku ili harfu u usta? Da li je veštačka inteligencija ikada udarila u gong?

Da li se veštačka inteligencija seća prvog albuma koji je sama kupila? Da li se veštačka inteligencija seća kada je prvi put videla mjuzikl na sceni? Da li se veštačka inteligencija seća prvog rok benda koji je videla? Da li se veštačka inteligencija seća kada je prvi put potpuno odlepila čuvši džez improvizaciju? Da li se veštačka inteligencija seća kada je prvi put čula Malerovu simfoniju? Da li veštačka inteligencija ikada doživi navalu sećanja i emocija kada čuje neko muzičko delo? Da li se veštačkoj inteligenciji ikada neka pesma zaglavila u ušima? Da li je veštačka inteligencija ikada delila muziku s voljenom osobom?

Da li je veštačka inteligencija ikada pevala bebi u naručju?

Može li veštačka inteligencija razumeti životna iskustva sadržana u muzičkom delu? Može li veštačka inteligencija shvatiti muzički izraz pobede i tragedije, bola i radosti, ljubavi i slomljenog srca? Može li veštačka inteligencija stvoriti muziku koja sadrži njena sopstvena životna iskustva? Može li veštačka inteligencija stvoriti muziku koja govori nešto o ljudskoj sudbini?

Može li veštačka inteligencija stvoriti bluz, a da nikada nije bila tužna? Može li veštačka inteligencija stvoriti ljubavnu pesmu, a da nikada nije bila zaljubljena? Može li veštačka inteligencija stvoriti muziku za ples, a da nikada nije plesala?

Može li veštačka inteligencija stvarati muziku?

Autor: Čarls Pecold

Prevod: Nenad Bradonjić/ Res Publica