fbpx

David Gilmour objavio spot za ‘Between Two Points’ s nadolazećeg albuma

David Gilmour objavio spot za ‘Between Two Points’ s nadolazećeg albuma

Foto: Anton Corbijn

“Between Two Points” Davida Gilmoura s Romany Gilmour, zadivljujući je novi singl i spot s nadolazećeg albuma Davida Gilmoura, “Luck and Strange”, koji će biti objavljen 6. septembra (Menart/Sony Music).

Također su otkriveni i detalji za ograničeno izdanje deluxe formata albuma. Uključivat će bonus pjesme i posebnu knjigu tvrdog uveza Thamesa & Hudsona s ekskluzivnim fotografijama koje je snimila Polly Samson tokom snimanja albuma. Deluxe izdanja bit će ograničena, piše RDD.

„Luck and Strange“ sniman je pet mjeseci u Brightonu i Londonu. To je Gilmourov prvi album s novim materijalom u devet godina. Ploču su producirali David i Charlie Andrew, najpoznatiji po radu s alt-J i Marikom Hackman. Album sadrži devet pjesama, uključujući prekrasnu preradu pjesme „Between Two Points“ (The Montgolfier Brothers iz 1999.), na kojoj je David Gilmour ugostio 22-godišnju kćer Romany Gilmour na vokalu i harfi.

Gilmour kaže: “Imao sam tu pjesmu na svojoj playlisti otkad je objavljena. Nedavno sam je spomenuo jednoj ili dvije osobe. Pretpostavio sam da je bila hit, ali nitko to nije znao. Zamolio sam Romany da nešto pokuša.“

david gillmour

Tokom prijenosa uživo koje su Gilmour i porodica, kao Von Trappeds, izvodili pred globalnom publikom tokom lockdowna 2020. i 2021., Romany je pjevala i svirala harfu, a David je otkrio da su im se glasovi miješali na način kako to mogu samo članovi porodice. Otprilike u to vrijeme David i Romany sarađivali su na pjesmi „Yes, I Have Ghosts“, koja se pojavljuje na CD i Blu-Ray verzijama „Luck and Strange“. “Shvatio sam da Romany ima pravu vrstu ranjivosti i mladosti za pjesmu.“

Mark Tranmer iz The Montgolfier Brothers jako je oduševljen ovom novom verzijom: “Davidova verzija naše pjesme ima izvrstan aranžman i produkciju. Kao i sve najbolje obrade, odudara od originala, ali zadržava duh. Riječi Rogera Quigleya u vokalu Romany i sviranje harfe doista su prekrasni. Prepoznatljiva gitara Davida Gilmoura dodaje potpuno novu dimenziju. I dalje mi je nevjerovatno da su David i Polly odabrali obradu naše pjesme od svih pjesama.”

Video za pjesmu “Between Two Points” snimljen je na lokacijama u Londonu i Manchesteru, s Davidom na gitari i Romany Gilmour na vokalu i harfi. Gavin Elder koji je režirao spot rekao je: “Romany izvodi ovu pjesmu s izvanrednom razinom krhkosti, ranjivosti i podcijenjene kontrole. Postoji suptilan, ali dubok emocionalni odnos između Davida i Romany, snimljen ručnim kamerama, pojačavajući napetost unutar videa.”

Osim vokala i harfe Romany Gilmoura i pratećih vokala Gabriela Gilmoura, muzičari koji pridonose „Luck and Strange“ su: Guy Pratt & Tom Herbert na basu, Adam Betts, Steve Gadd i Steve DiStanislao na bubnjevima, Rob Gentry & Roger Eno na klavijaturama, gudački i horski aranžmani Willa Gardnera. Naslovna pjesma također uključuje pokojnog klavijaturista Pink Floyda Richarda Wrighta, snimljena 2007. Tokom svirke u staji kraj Davidove kuće. Album sadrži umjetnička djela i fotografije renomiranog umjetnika Antona Corbijna.

David Gilmour će ove jeseni svirati uživo u Rimu, Londonu, Los Angelesu i New Yorku.