fbpx

Ursula le Quin, Knjige nisu roba

Ursula

Trebaće nam pisci koji su u stanju sećati se slobode – pesnici, vizionari – realisti jedne veće stvarnosti. Upravo sada potrebni su nam pisci koji znaju razliku između proizvodnje tržišne robe i umetničke prakse. Stvarati nešto napisano tako da odgovara strategijama prodaje ne bi li se do kraja povećao profit tvrtki i prihod od oglašavanja nije isto što i odgovorno izdavanje knjiga ili autorstvo.

Onima koji dodeljuju ovu divnu nagradu od srca zahvaljujem. Moja porodica, moji agenti i urednici znaju da je to što sam ovde njihova zasluga koliko i moja, i da im ova divna nagrada pripada koliko i meni. S radošću je primam za sve pisce koji su toliko dugo isključeni iz književnosti i delim je s njima. To su pisci fantastike i naučne fantastike poput mene, pisci mašte, oni koji su pedeset godina gledali kako vredna priznanja odlaze takozvanim realistima.

Dolaze teška vremena kada će nam nedostajati glasovi pisaca koji znaju videti alternative onome kako sada živimo, koji su kadri proniknuti kroz naše strahom prožeto društvo i njegove opsesivne tehnologije prema drugim načinima bivanja, pa i zamisliti stvarna uporišta za nadu. Trebaće nam pisci koji su u stanju sećati se slobode – pesnici, vizionari – realisti jedne veće stvarnosti.

Upravo sada potrebni su nam pisci koji znaju razliku između proizvodnje tržišne robe i umetničke prakse. Stvarati nešto napisano tako da odgovara strategijama prodaje ne bi li se do kraja povećao profit tvrtki i prihod od oglašavanja nije isto što i odgovorno izdavanje knjiga ili autorstvo.

Pa ipak, vidim kako se prodajnim odelima daje nadzor nad uredničkim. Vidim svoje izdavače kako u budalastoj panici prouzrokovanoj neznanjem i pohlepom naplaćuju javnim bibliotekama e-knjigu šest-sedam puta više nego što potražuju od kupaca. Upravo smo videli profitera koji nastoji kazniti izdavača zbog neposlušnosti,i pisce kojima prete korporativnom fetvom. Vidim kako mnogi od nas stvaralaca koji pišemo i pravimo knjige pristaju na to dopuštajući profiterima da nas prodaju kao dezodorans i govore nam što da objavljujemo, šta da pišemo.

Knjige nisu samo roba; motiv profita često je u sukobu s ciljevima umetnosti. Živimo u kapitalizmu čija moć deluje neizbeživom, no tako je bilo i s božanskim pravom kraljeva. Ljudska bića mogu se oduprieti svakoj ljudskoj moći i promeniti je. Otpor i promena često počinju u umetnosti. Vrlo često u našoj umetnosti, umetnosti reči.

Imala sam dugu spisateljsku karijeru, dobru karijeru, u dobrome društvu. Sada, na kraju, ne želim svedočiti izdaji američke književnosti. Mi koji živimo od pisanja i objavljivanja želimo i trebamo zahtevati pravedan udeo u dobiti. Ali naša divna nagrada ne zove se profit. Njeno je ime sloboda.

Alea