fbpx

Salman Ruždi radi na novoj trilogiji: Bilo da govorite o ličnoj ili političkoj priči, moć leži u kontroli narativa

Salman Ruždi radi na novoj trilogiji: Bilo da govorite o ličnoj ili političkoj priči, moć leži u kontroli narativa

Foto: Profimedia

Pisac Salman Ruždi i te kako ima planove za nastavak karijere, iako vjeruje da mu nije ostalo da napiše još puno romana.

Da podsetimo, Salman Ruždi je pre dve godine preživeo napad nožem i ostao bez jednog oka, a to je opisao u memoarima pod nazivom „Nož“.

Sada je najavio da će raditi na novoj trilogiji fikcije, tokom svog virtuelnog gostovanja na Forumu knjiga u ukrajinskom gradu Lavovu, prenosi Nova.rs.

Svaki od tri nova dijela sastojaće se od po sedamdesetak strana. Takođe, svako govori o jednom od tri svijeta u piščevom životu – Indiji, Engleskoj i Americi.

– U svakom od ta tri dijela se, na neki način, razmatra ideja kraja – podijelio je s prisutnima u Lavovu Ruždi.

Gostovao je na Forumu knjiga, doduše putem video linka, kako bi predstavio posljednju knjigu, memoare „Nož: Meditacije nakon pokušaja ubistva“, objavljenu u aprilu.

U njoj do detalja piše o trenutku kad je ljeta 2022. Amerikanac libanskog porijekla Hadi Matar pokušao da ga ubije i to s 12 uboda nožem u leđa, lice i abdomen, uoči piščevog predavanja u Njujorku pred prestravljenom publikom.

I u virtuelnom susretu s jednim od najistaknutijih ukrajinskih pisaca Oleksandrom Mikedom Ruždi je rekao da razmišlja koliko mu je još vremena ostalo, što je neminovno s obzirom da ima 77 godina.

– Očigledno je da neću moći da napišem još 22 knjige. Ako budem imao sreće, napisaću još jednu ili dvije – iskren je bio pisac, koji je posljednji roman, objavljen 2023, napisao prije napada u Njujorku u kojem je umalo stradao.

Salman Ruždi dotakao se i teme rata

Pošto je bio gost ukrajinskog Foruma knjiga osvrnuo se i na rat s Rusijom. Izrazio je solidarnost sa Ukrajinom, a „užasnu situaciju u kojoj se ta zemlja nalazi uporedio je sa trenutkom koji ga je prije dvije godine umalo koštao života, preneo je Gardijan.

– Bilo da govorite o ličnoj ili političkoj priči, moć leži u kontroli narativa. Ono što Rusi pokušavaju da urade jeste da ispričaju jednu verziju priče i da je nametnu istoriji. I veoma je važno ne dozvoliti da se to dogodi.

A govoreći o „Nožu“ istakao je kako je ovo memoarsko djelo nevoljno napisao jer nije želio da dozvoli da napadač (tada 26-godišnji Hadi Matar) bude taj koji će definisati njegovu priču.

– Pomislio sam: „Pa, ja sam pripovedač. Želim da povratim kontrolu nad pričom i to tako što ću je ispričazi na svoj način. Želeo sam da to postane deo moje priče, a ne da ja budem deo njegove priče.

Zato je nasilju, kojim je neminovno prožeta knjiga, suprotstavio ljubav. Tačnije ljubav koju gaji spram pete supruge, takođe književnice Rejčel Elize Grifits.

– Počeo sam to da doživljavam kao neku vrstu argumenta, ako hoćete, između ljubavi i smrti, između netrpeljivosti i ljepote. Znate, ljudski život ne čine samo bombe i fašizam, korupcija i smrt, već i ljubav i ljepota. I mislim da je to, usred rata, važno zapamtiti – bila je poruka Salmana Ruždija.