fbpx

Džordž R.R. Martin ne voli filmske i TV adaptacije romana

Džordž R.R. Martin ne voli filmske i TV adaptacije romana

Foto: Profimedia

Poznati književnik tvrdi adaptacije uvijek ispadnu gore od originalnog materijala ako scenaristi pokušaju da dodaju nešto svoje

Pisac Džordž R.R. Martin, najpoznatiji po serijalu romana “Pjesma leda i vatre” koji je pretočen u popularnu HBO seriju “Igra prijestola”, uputio je kritike filmskim i televizijskim adaptacijama knjiga koje se ne drže izvornog materijala, pišu Vijesti.me.

On se prisjetio razgovora sa Nilom Gejmenom, autorom strip serijala “Sandman” koji je Netflix adaptirao u seriju, te konstatovao da se “malo šta promijenilo od 2022. godine”.

“Ako i jeste, onda su stvari postale još gore. Gdje god pogledate, sve je više scenarista i producenata koji uzimaju sjajne priče i ‘prave svoje’. I čini se da nije bitno da li su se pozivali na izvorni materijal”, kazao je Martin, navodeći da se to dogodilo sa djelima Stena Lija, Čarla Dikensa, Ijana Fleminga, Marka Tvena, J.R.R. Tolkina, Džejn Ostin...

“Bez obzira koliko je pisac značajan, bez obzira koliko je sjajna knjiga, uvijek će postojati neko ko će misliti da može bolje, voljan da uzme priču i ‘unaprijedi’ je. Knjiga je knjiga, film je film, reći će vam kao da govore nešto uzvišeno, a onda će napraviti svoju priču”, nastavio je Martin. “Ipak, nikada ne naprave bolju priču. U hiljadu slučajeva, 999 puta ispadne gore”, istakao je pisac, priznajući da s vremena na vrijeme “dobijemo zaista dobru adaptaciju zaista dobre knjige, poput ‘Shogun’”.

Martin ističe da je pročitao knjigu Džejmsa Klejvela iz 1975. godine, čim je objavljena, te da je mini serija iz 1980. toliko dobra da nije bilo potrebno snimati novu adaptaciju. “Ali mi je drago što jesu. Novi ‘Shogun’ je sjajan. Fascinantna stvar je što, iako stara i nova adaptacija imaju neznatne razlike, obije su vjerne na svoj način romanu. Mislim da bi autor bio veoma zadovoljan. Obije serije su odale poštovanje izvornom materijalu i dale nam sjajne adaptacije, odupirući se želji da ‘naprave svoju priču’”, prokomentarisao je Martin.

Fanovi “Igre prijestola” se na društvenim mrežama nakon ovoga pitaju da li je Martin na ovaj način želio da podijeli i svoje mišljenje vezano za osmu sezonu serije “Igra prijestola” za koju mnogi misle da je najgore finale neke serije ikada.