fbpx

Бодлерово писмо Виктору Игоу

bodler

Често тражим новости о Вама; кажу ми да сте сјајног здравља. Гениј кога служи добро здравље!

Париз, 17. децембар 1863.

Господине,

Упркос томе што ја увек оклевам да тражим било шта од особа према којима осећам највише наклоности и поштовања, данас ево тражим од Вас крупну услугу, једну огромну услугу. Незадовољан париским издавачима и мислећи, не без разлога, да ми се не одаје никакво признање, одлучио сам да потражим издавача у иностранству, за три књиге од којих је прва Вештачки рајеви, а две друге Размишљања о мојим савременицима (ликовне уметности и књижевности). Био сам одлучио, да бих силом привукао погледе на ова дела, да у Бриселу приредимо јавна читања са добро одабраним одломцима, најбољим, наравно, као на пример: О суштини смеха, Ежен Делакроа, његово дело, идеје и начин живота, Сликар модерног живота, Едгар По, живот и дело, Виктор Иго, Теофил Готје, Т. де Банвил и Леконт де Лил, Рихард Вагнер – и чак да своје оцене подупрем наводима узетим код аутора о којима је реч; јер немам баш поверења у ерудицију Белгијанаца.
(…)
Често тражим новости о Вама; кажу ми да сте сјајног здравља. Гениј кога служи добро здравље! Како сте Ви срећни, Господине!
Намеравам да Вам ускоро пошаљем Цвеће зла (опет допуњено) са Париским сплином који је одређен да му служуи као пандан. Покушао сам да унутра затворим сву горчину и све нерасположење којих сам пун. – Требало је, пре неколико дана, да Вам пошаљем Еуреку (четврту књигу мог превода Поа), чудну књигу која тврди да открива начин за стварање и уништавање светова; но шкртост г. Левија сматрала је да је добро прецртати на мом списку за слање књига имена оних који му не могу бити од непосредне користи. Исправићу други пут своју погрешку – или пре његову погрешку – према Вама.
(…)
У Паризу станујем у Амстердамској улици, 22. У Бриселу, не знам још где ћу становати.

Збогом, Господине; верујте увек у моју наклоност и дивљење. Ви сте моћни господар, али имате, као што видите, све невоље неприкосновености. Свак има понешто да тражи од Вас.

Шарл Бодлер

Шарл Бодлер, Изабрана писма, Братство-јединство, Нови Сад, 1987.

www.pismenica.rs