fbpx

U Beču otvorena izložba o 50 zaboravljenih umjetnica modernizma

97037 bigpicture 19741 stadt frauen ausstellung belvedere gal01 n

Helene Funke, Träume (1913.)

Izložba proširuje shvaćanje bečkog modernizma fokusirajući se na ženske figure koje su aktivno oblikovale umjetničku scenu početkom 20. stoljeća.

Iako su danas njihova imena malo kome poznata te iako su bile dio povijesti umjetnosti, umjetnice kao što su Elena Luksch-Makowsky, Helene Funke i Erika Giovanna Klien dale su značajan doprinos bečkom modernizmu i umjetničkim trendovima nakon Prvog svjetskog rata. Kako bi se tim umjetnicama i njihovim postignućima odala počast, u bečkom Belvedereu priređena je izložba City of Women. Female Artists in Vienna from 1900 to 1938.

Izložba proširuje shvaćanje bečkog modernizma fokusirajući se na ženske figure koje su aktivno oblikovale umjetničku scenu početkom 20. stoljeća. U to vrijeme žene koje su željele postati umjetnice bile su diskriminirane u odnosu na svoje muške kolege: nisu imale pristup obrazovanju i strukovnim udruženjima, a samim time prilikama za izlaganje. Unatoč tim preprekama, neke od njih uspjele su izgraditi uspješne karijere.

“Ostvarile su razinu emancipacije koja je danas potpuno zaboravljena,” rekla je kustosica Sabine Fellner. “Nije im bilo dozvoljeno studirati na akademiji, stoga su neke od njih išle u inozemstvo na studij ili su osnovale svoje klubove kako bi mogle izlagati …ponekad i u najboljim galerijama.”

Nakon 1945. godine većina tih umjetnica nestala je iz javne percepcije. Poslijeratni povjesničari nisu se toliko zanimale za ženska postignuća. Za vrijeme nacizma mnoge od njih su emigrirale ili su deportirane. Interes za njihov rad javio se tek 1994. kada je Sabine Plakolm-Forsthuber objavila knjigu Women Artists in Vienna 1897-1938, a zatim 2012. s knjigom Julie Johnson The Memory Factory: the Forgotten Women Artists of Vienna 1900.

Izložba u Belvedereu predstavlja 50 umjetnica, a možete je pogledati do 19. svibnja 2019.

VoxFeminae