fbpx

Banksy izgradio privremena skloništa za izbjeglice u Francuskoj

On nije terorist, on je Steve Jobs. I pojavljuje se na jednom zidu koji se nedavno pojavio oslikan u neformalnom izbjegličkom kampu u Calaisu u Francuskoj, a pripisuje se Banksyju, izvještava Huffington Post.

bb

Steve Jobs 

Izbjeglički kamp, nazvan “the Jungle”  zbog kaotičnih i mizernih uvjeta za život, privremeni je dom za 7 000 bliskoistočnih izbjeglica koje se nadaju da će migrirati u Veliku Britaniju.

bb1

“Sin sirijskog migranta”

Kako su se nakon napada na Pariz povećele strepnje da se teroristi skrivaju među izbjeglicama, Banksyjev rad podsjeća da strah ne bi trebao upravljati politikom. Sam Steve Jobs je sin sirijskog izbjeglice koji je imigrirao u SAD iz Homsa.

bb2

bb3

Sljedeća slika u centru Calaisa prikazuje brod prekrcan ljudima koji se utapaju, očajnički dozivajući u pomoć. Horizontom prolazi jahta, očito neznajući u kakvom se stanju nalaze ljudi u blizini. Ovaj rad inspiriran je “Meduzinim splavom”, poznatom slikom francuskog romantizma koja prikazuje posljedice brodoloma u 19. st.

bb4

Naziv murala na Banksyjevoj web stranici objašnjava: “Nismo svi na istom brodu”.

bb5

Prošlog rujna Banksy je zatvorio “Dismaland”, parodijski zabavni park u Engleskoj, te je najavio da će materijale u dijelovima poslati u Calais kako bi se iskoristili za izgradnju skloništa za izbjeglice.

Kako je u akciji “Dismal Aid” od građevinskog materijala nastalo 12 objekata za boravak izbjeglica i igralište za djecu unutar kampa, pogledajte u fotogaleriji.

bb6

bb7

bb8

bb9

bb 10

bb 11

bb 12

bb 13

bb 14

bb 15

bb 16

bb 17

bb 18

Fotografije: bansky.co.uk

Pogledaj