fbpx

Aktivna sadašnjost i budući horizonti

U vremenu prečestih povrataka u nostalgičnu prošlost, međunarodni festival suvremenih izvedbenih umjetnosti Mladi levi pozicionira se kao transnacionalno utočište necenzurirane misli.

beton ltd 630

Beton Ltd, Ich kann nicht anders, FOTO: Toni Soprano

Međunarodni festival suvremenih izvedbenih umjetnosti Mladi levi (Mladi lavovi) najvidljiviji je godišnji događaj ljubljanske organizacije Bunker te inkubator mladih produkcijskih i kustoskih snaga. Festival se odvija krajem kolovoza u Ljubljani još od 1998, fokusiran je uglavnom na manje predstave i ne-spektakularne forme, umjetnike u ranijim fazama karijere te progresivno kazalište, a istovremeno je žanrovski i tematski vrlo otvoren.

Devetnaesto izdanje festivala ove se godine održava od 19. do 28. kolovoza, a ugostit će alegorični performans francuskog redatelja Philippea Quesneja, legendu njujorške underground scene Penny Arcade, te prošlogodišnju zvijezdu festivala, brazilsku umjetnicu Christiane Jatahy. Na festival se vraća enfant terrible suvremene belgijske avangarde Benjamin Verdonck koji će udružiti snage s mladom portugalskom umjetnicom Marijom Lucijom Cruz Correiaom. Tijekom festivala publika će moći prisustvovati izvedbi Jorisa Lacostea o muzikalnosti govorenog jezika, a klasički festivalski repertoar ove se godine sastoji od međunarodne hit predstave Clean City grčkog redateljskog dvojca Anestisa Azasa i Prodromosa Tsinikorisa. Od "mladih nada" nastupit će Mallika Taneja, Ludomir Franczak, a od domaćih Beton Ltd, kolektiv No!training i glazbenik Smaal Tokk.

Ovogodišnja međunarodna konferencija Ready to Change održat će se kao dio festivala, a istraživat će veze nove političke mitologije i umjetnosti. "Najveći su mitovi našeg vremena oni o omnipotentnosti kapitala, nemogućnosti prave demokracije, nepomirljivim razlikama između 'nas' i 'njih', božanstvu nacije-države, nemogućnosti promjene te kaosu i pasivnosti kao zadanim parametrima naših dana", najavljuju organizatori. Konferencija neće biti fokusirana na razbijanje tih mitova već na istraživanje mogućih novih narativa budućnosti te ulogu umjetnosti u tome. U umjetničkom dijelu konferencije sudjeluju, među ostalima, Robertina Šebjanič, Victoria Vesna i James K. Gimzewski, kolektiv Crvena, Waldemar Tatarczuk i ScriptedReality.

Raspored događanja potražite ovdje.

Matija Mrakovčić, kulturpunkt