fbpx

ZAŠTO JE LIDER SDP-A NEZADOVOLJAN RADOM FUP-A: Nermin Nikšić pod istragom zbog poplava!

Federalna uprava policije je, kako saznajemo, prošle godine podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Nikšića i Krajine, a prije petnaest dana Kantonalno tužilaštvo Sarajevo izdalo je naredbu da se dvojica bivših zvaničnika Federacije BiH ispitaju u svojstvu osumnjičenih

270801415sk

Piše: Avdo Avdić

Zbog sumnje da su nenamjenski trošili novac namijenjen za poplave, Kantonalno tužilaštvo Sarajevo provodi istražne radnje protiv bivšeg federalnog premijera Nermina Nikšića, te bivšeg federalnog ministra finansija Ante Krajine, saznaje Žurnal.

Federalna uprava policije je, kako saznajemo, prošle godine podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Nikšića i Krajine, a prije petnaest dana Kantonalno tužilaštvo Sarajevo izdalo je naredbu da se dvojica bivših zvaničnika Federacije BiH ispitaju u svojstvu osumnjičenih.

Predmet je, prema informacijama Žurnala, formiran na osnovu revizorskog izvještaja za 2013. godinu, u kojem je navedeno da su Nikšić i Krajina nezakonito prebacili 16 miliona maraka sa računa Federalne uprave civilne zaštite na račun Vlade FBiH.

Naime, Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, predviđeno je da sva pravna i fizička lica plaćaju posebnu naknadu za zaštitu od elementarnih nepogoda. Novac je uplaćivan na posebni transakcijski račun u okviru trezora. Međutim, Nikšić i Krajina tokom 2013. godine donose odluku da taj novac, tačnije 16 milion maraka, prebace na račun Federalnog ministarstva finansija, za krpljenje tzv budžetskih rupa.

NOVAC ZA POPLAVE 

“Na dan 31. 12. 2013. godine na navedenom računu iskazano je stanje novčanih sredstava u iznosu od 4,2 miliona maraka, s tim da su trebala, a nisu vraćena novčana sredstva u iznosu od 16 miliona maraka koja su prenesena kao pozajmica na transakcijski račun Ministarstva finansija. Obzirom na namjenu korištenja sredstava, smatramo da sva sredstva trebaju biti na raspolaganju”, naveli su federalni revizori.

Pet mjeseci kasnije, BiH su pogodile katastrofalne poplave, pa Federalna uprava civilne zaštite zbog nedostatka novca nije mogla poduzimati sve potrebne mjere za zaštitu stanovništva.

Upravo zbog ovih navoda revizora, FUP je podnio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Nikšića i Krajine, nakon čega je reagovalo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, te izdalo naredbu za ispitivanje bivšeg federalnog premijera, a danas lidera SDP-a BiH.

Samo sedam dana nakon što je ispitan u FUP-u, Nermin Nikšić je napravio konferenciju za novinare na kojoj je prozvao FUP za nezakonit rad.

ČUDNA KOINCIDENCIJA

Međutim, interesantno je da aktualni zastupnik u Federalnom parlamentu nije nikada reagirao na nezakonit rad većine institucija u Federaciji.

Podsjetimo, na čelu Porezne uprave FBiH i Uprave za inspekcijske poslove FBiH već dugo se nalaze vršioci dužnosti, što je suprotno zakonskim odredbama. Također, Nikšić nikada nije upozorio ni na nezakonito poslovanje Federalne televizije koja godinama nema nikakve upravljačke strukture.

Za lidera opozicije, dakle, sporan je jedino rad FUP-a, čiji su ga službenici, čudne li koincidencije, prijavili zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi.

(zurnal.info)